Учени от университета Цзяо Тун в Шанхай са разработили нов

...
Учени от университета Цзяо Тун в Шанхай са разработили нов
Коментари Харесай

Учени създадоха антиотразителна повърхност, вдъхновена от крилата на цикади

Учени от университета Цзяо Тун в Шанхай са създали нов клас антиотразителни материали, като са употребявали наноструктури, произлезли от титанов диоксид, заяви Юнайтед прес интеренешънъл.

За създаването учените са се въодушевили от крилата на цикади.

Крилата на цикадите са белязани от периодически конусообразни структури, наречени „ нано зърна “ от учените. Те са съумели да придадат текстура на материали благодарение на дребни структури от титанов диоксид, които наподобяват дребни точки.

Добавената текстура понижава отразителната дарба на материалите.

Миниатюрните точки отклоняват светлината под разнообразни ъгли в пространството сред всяка конструкция. Така светлината непрекъснато е като уловена в капан.

Многократният отразителен и разпръскващ резултат от антиотразителните структури предотвратява опцията инцидентна светлина да се върне назад във външната атмосфера,

разясни ръководителят на екипа Ван Чжан.

Учените увериха, че биоморфните структури от титанов диоксид са релативно лесни за произвеждане и евтини. „ Те имат огромен капацитет за производството на фотоволтаични устройства, като да вземем за пример слънчеви панели – добави Чжан. – Надяваме се, че проучването ни ще стимулира инженери да основат антиотразителни повърхности с неповторими структури, които ще намерят друго приложение. “

Наноструктурите, открити по крилата на цикади, към този момент са въодушевили създаването на нови антимикробни материали.
Резултатите от проучването са оповестени в Applied Physics Letters.

Новото мобилно приложение на Мегавселена е налично гратис в Гугъл Play Store и Apple App Store и не събира никакви данни за теб .

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР