Учени от Университета "Нортуестърн" обявиха, че са създали най-малкия ходещ

...
Учени от Университета "Нортуестърн" обявиха, че са създали най-малкия ходещ
Коментари Харесай

Най-малкият ходещ робот ще помага на лекарите

Учени от Университета "Нортуестърн " оповестиха, че са основали най-малкия ходещ робот в историята. Той се ръководи от разстояние и е с широчина едвам половин милиметър.

Роботът е с формата на рак, като може да се сгъва, извива, завива, лази, върви и даже да скача. Учените са създали и други устройства с формата на дребни червеи, щурци и бръмбари.

Проектът е начална стъпка към създаването на сходни роботи за медицински цели. Например да отстраняват тумори, да оказват помощ за прекъсването на кървене или даже да са асистенти на хирурзи за отпушване на артерии. Такива устройства ще могат да оказват помощ на лекарите, както и за направата на други устройства и постигане на доста дребни места.

Роботът не се нуждае от електричество, с цел да работи. Няма и жици. Вместо това е направен от "запомняща формата си сплав ", която си връща истинската позиция, когато се нагрее. Това става благодарение на лазер, който нагрява другите зони на робота, а поради дребните си размери, той се охлажда доста бързо. Така се получава резултат на вървене и придвижване, който може да се ръководи според от степента на нагряване.



Технологията разрешава произвеждане на роботи в най-различни форми и размери. Тя може да е от огромна помощ за цялата промишленост, като учените се надяват тя бъде харесана и употребена и от други в сферата.

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР