Учени от университета на щата Калифорния, САЩ, са проучили възможността

...
Учени от университета на щата Калифорния, САЩ, са проучили възможността
Коментари Харесай

Учени предлагат в борбата с горските пожари да се използват бананови дървета

Учени от университета на щата Калифорния, Съединени американски щати, са проучили опцията за битка с горските пожари благодарение на бананови дървета и са открили, че бариерите от тях понижават интензивността на огнената буря с 96 %, написа сп. " Протоколи на американската академия на науките ".

Изследователите изясняват, че банановите дървета съдържат огромни количества вода, което затруднява горенето им.

Екипът е направил компютърно моделиране въз основа на данни, събрани по време на горски пожар в калифорнийския окръг Сонома през 2017 година

Изчисленията са показвали, че основаването на линии от бананови дървета с ширина 633 метра може да понижи интензивността на пожара с 96 %. Ефектът от сходни " буфери " е съпоставим с механичното отнасяне на горските площи с прореждане и следено изгаряне на растителността.

Дори в случай че пожар унищожи банановите дървета, на тяхно място ще израснат нови от грудколуковици, означават учените.

При липса на пожари банановите дървета могат да носят десетки хиляди долари на хектар от плодовете. Според създателите на актуалното проучване концепцията им може да се приложи в Мексико, Чили, Австралия, Южна Африка и страните от Средиземноморския басейн, добавя Българска телеграфна агенция. 
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР