Учени от Университета на Ървайн, щата Калифорния, откриха защо се

...
Учени от Университета на Ървайн, щата Калифорния, откриха защо се
Коментари Харесай

Каква е причината да се пристрастяваме към пържените картофи

Учени от Университета на Ървайн, щата Калифорния, откриха за какво се пристрастяваме към пържените картофи и не можем да спрем да ги ядем, до момента в който не свърши цялата порция.

Съдържащите се в картофите мазнини отключват в стомаха ни субстанции, които работят по сходство на марихуаната.

Научният екип, управителен от професор Даниеле Пиомели, изследва реакциите на опитни мишки, откакто поемат мазни храни, сходни на тези, сервирани в заведенията за бързо хранене. Проблемът поражда още при допира на храната с езика на гризачите.

Мазнините реализират директен контакт с мозъка, който от своя страна подава сигнал към стомаха. Той го задължава да отдели „ естествените наркотици” по стените си, тъй-наречените ендоканабиноиди. Въздействието им ни кара да желаеме още и още от тази храна.

Досега се смяташе, че „ крастата” по пържените картофи и другата мазна храна от заведенията за бързо хранене е единствено въпрос на усет и алчност. Но цитираното проучване, наред с други, дава химическото пояснение на безконтролната ни консумация на сходни блюда. При другите субстанции, съдържащи се в храните, като протеините да вземем за пример, не се следи сходен „ дрогиращ “ резултат.
Източник: glasnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР