Учени от университета Монаш са възпроизвели мрежа от нервни клетки

...
Учени от университета Монаш са възпроизвели мрежа от нервни клетки
Коментари Харесай

Учени възпроизведоха мрежа от нервни клетки в мозъка

Учени от университета Монаш са възпроизвели мрежа от нервни кафези в човешкия мозък благодарение на биопринтер. Резултатите от работата са разказани в списанието Advanced Healthcare Materials.


Екипът съумя да показва триизмерното нареждане на сивото и бялото вещество в човешкия мозък посредством печатане на структури от живи кафези. По този метод беше допустимо да се наблюдава образуването на връзки сред разнообразни пластове в кората. Експертите са разкрили, че проекции от неврони в сивото вещество елементарно порастват през пласта бяло вещество, употребявайки последното като „ мост “ за връзка с нервните кафези в други пластове. Авторите акцентират, че са съумели освен да основат мрежа от мозъчни неврони, която се следи в естествени проби, само че и да симулират съответното държание и функционалност на невроните. Това беше доказано посредством чувствителни електрофизиологични измервания.

В бъдеще, въз основа на тази технология, откривателите ще могат да учат образуването на нервната мрежа, развиването на избрани болести, както и да тестват резултатите на разнообразни медикаменти върху нервната система.

През юни откриватели от Центъра за регенеративна медицина към университета в Утрехт, Нидерландия за първи път отпечатаха 3D кръвоносни съдове, комбинирайки два метода. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР