Учени от Тексаския университет в Остин и Тексаския университет Ем

...
Учени от Тексаския университет в Остин и Тексаския университет Ем
Коментари Харесай

Учени разработиха електронна татуировка за измерване на кръвното налягане

Учени от Тексаския университет в Остин и Тексаския университет Ем енд Ай са създали електронна татуировка за премерване на кръвното налягане.

Разработката действа без помощта на спомагателни устройства и е по-точна от други съоръжения за китка като смарт часовници и гривни.

Умната татуировка, която също е предопределена за слагане на китката, е направена от графен и е снабдена с дребни " невидими " датчици за отчитане на данните, както и с електроди. Последните подават слаби електрически импулси към кожата. Сензорите записват реакцията на организма към тях. Това е тясно обвързвано с насищането на кръвта в кръвоносните съдове и затова с кръвното налягане. Промяната на цвета демонстрира дали то е по-високо или по-ниско от естественото.

Голямото преимущество на тази разработка е непрекъснатото наблюдаване. То разрешава кръвното да се мери във всяка обстановка - при мощен стрес, по време на сън, спорт.

Електронната татуировка може да извърши хиляди измервания на къси шпации в продължение на няколко дни и да даде подробна картина на кръвното налягане на индивида. Това е голямо преимущество спрямо класическите тонометри с маншет, които регистрират показанията единствено сега на приложимост, предава " Телеграф ".

Несъмнено ще има хора, които желаят да получат сходна татуировка, защото сърдечносъдовите болести са една от водещите аргументи за гибел. Засега обаче не се оповестява по кое време създаването ще бъде пусната в всеобщо произвеждане.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР