Учени от Технологичния университет в Айндховен установиха, че причината за

...
Учени от Технологичния университет в Айндховен установиха, че причината за
Коментари Харесай

Специалисти разкриха загадка, свързана с изчезването на неандерталците

Учени от Технологичния университет в Айндховен откриха, че повода за изгубването на неандерталците от лицето на Земята е съчетаването на няколко фактора - дребна популация, кръстосване сред родственици и инцидентни съмнения в числеността.

Специалистите изследвали модерни общности ловци и събирачи на плодове, с цел да основат модели на разнообразни популации неандерталци. Моделите включвали 50, 100, 500, 1000 или 5000 индивида. Въз основа на моделите учените ревизирали резултата от кръстосването сред родственици, от дребната популация върху приспособяването и от годишните съмнения в индикаторите за раждаемостта, смъртността и съотношението сред двата пола.

Оказало се, че кръстосването сред родственици единствено по себе си не може да докара до измиране. Но размножаване, при което по-малко от 25 % от представителките на нежния пол дават поколение, може да докара до изгубване на популация, включваща до 1000 индивида. След като се добавили демографски съмнения, въпросните популации изчезнали за 10 хиляди години.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР