Учени от Принстънския университет в САЩ разработиха няколко сценария за

...
Учени от Принстънския университет в САЩ разработиха няколко сценария за
Коментари Харесай

Учени от Принстън: Само колективен имунитет ще спре заразата

Учени от Принстънския университет в Съединени американски щати създадоха няколко сюжета за развиване на пандемията на ковид в идващите 5 години. Те смятат, че тя може да бъде спряна единствено след създаване на групов имунитет (по натурален метод, или посредством ваксина). Резултатите от проучването им са оповестени в. 

За оценка на мащаба и периодите за пораждане на нови талази на COVID-19 в идващите години те са употребявали епидемиологични модели. Изследователите от Принстънския университет са разгледали сюжетите, според от успеваемостта и продължителността на имунния отговор на новия SARS-CoV-2 бетакоронавирус (β-CoV), от който към този момент има доказани над 27 млн. заразявания по света. А също по този начин са анализирали и другите вероятни реакции на вируса на ваксини и нефармацевтични ограничения, като затваряне на предпирятия и образователни заведения, ограничаване на напредването и цялостна изолираност.

Авторите са се пробвали да вземат поради всичко, което е известно все още за природата на инфекцията, вероятните степени на заразяване, особеностите на първичните и вторични заразявания, а също равнищата на добити имунни отговор след естествена зараза и след имунизиране.

Резултатите сочат, че основен фактор във образуването на бъдещата траектория на световната пандемия на ковид е силата и устойчивостта на естествения и изключително на индуцирания с ваксина групов имунитет. И вадят извод, че в случай че се откри ваксина, формираща мощен и дълготраен имунен отговор, това също може съществено да се ограничи бъдещото разпространяване на инфекцията.

" Голяма част от разискванията, свързани с развиването на COVID-19 досега бе съсредоточена върху следствията от сезонните и нефармацевтични ограничения, като носенето на маски и физическо разграничаване - написа един от създателите на публикацията - Чади Саад-Рой, от института по интерактивна геномика " Луис-Сиглър " към Принстънския университет. - В краткосрочна вероятност и по време на дейна фаза на пандемията тези ограничения са основни и определящи тежестта на заболяваемостта. Все отново, гледайки към бъдещето, най-съществен фактор си остава имунитетът. "

Фактори като възраст и съществуване на усложняващи хронични болести, в вероятност няма да играят решаваща роля, също както и честотата на случаите на свръхразпространение. " В последна сметка, към този момент не знаем каква ще бъде силата или продължителността на естествения имунитет към SARS-CoV-2 или на евентуалната ваксина - отбелязва различен от създателите - Карълайн Уогнър, доцент от катедрата по екология и еволюционна биология в Принстън. - Най-важните въпроси, на които би трябвало да се намерят отговори са допустимо ли е наново заразяване и кадърен ли е имунният отговор на човек да прекрати предаването на зараза на други. Всичко това ще повлияе на динамичността на бъдещите гърмежи на болест ".

Ако имунитетът като цяло се окаже слаб или защищава единствено краткотрайно от наново заразяване, в средностатистическа вероятност може да се чакат големи и частични гърмежи. Характерът на имунния отговор също по този начин въздейства и на клиничния излаз и на количеството на тежките случаи.

Резултатите демонстрират, че във всички сюжети ваксина, предизвикваща мощен имунен отговор е способна значително да понижи количеството случаи на COVID-19 в бъдеще. Авторите означават, че дори ваксина, която обезпечава единствено частична отбрана, при шероко използване може очевидно да понижи разпространяването на болестта.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР