Учени от Националния институт за здраве и медицински изследвания (Inserm)

...
Учени от Националния институт за здраве и медицински изследвания (Inserm)
Коментари Харесай

Създадоха робот от ДНК, който ще изследва клетъчните процеси

Учени от Националния институт за здраве и медицински проучвания (Inserm) и университета на Монпелие във Франция са основали наноробот от ДНК за проучване на механичните сили на микроскопично равнище, предава Българска телеграфна агенция. В основата на основаването му е методът ДНК оригами, който разрешава сглобяването на триизмерни наноструктури в авансово определена форма. Молекулата ДНК служи като строителен материал за робота.

Размерът на устройството е един нанометър, което е сравнимо с този на човешка клетка. ДНК роботът дава опция на учените да управляват и ползват мощ с разграничителна дарба 1 пиконютон (една трилионна част от нютона).

Подобен дребен робот е от значително значение за откривателите при проучването на механичната сензитивност на човешките кафези. Познанията за нея са извънредно незадоволителни, макар че редица рискови болести, в това число рак, се развиват на това равнище.

ДНК роботът ще разреши на учените да научат повече за механичните сили, които са в основата на доста биологични и патологични процеси.

Постижението е разказано в Nature Communications.

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР