Учени от НАСА откриха основните органични съставки, необходими за съществуването

...
Учени от НАСА откриха основните органични съставки, необходими за съществуването
Коментари Харесай

Годен ли е за живот спътник на Сатурн?

Учени от НАСА откриха главните органични съставки, нужни за съществуването на живота във водата, изхвърляна от гейзерите на Енцелад, сателит на Сатурн, заяви Science Alert.
Изследователите са анализирали химическия състав на морска вода и лед, които постоянно се изхвърлят отдолу под ледената кора на спътника през пукнатини. Пробите са взети благодарение на междупланетарната сонда Cassini. Планетолозите са разкрили разтворими субстанции, съдържащи азотни и кислородни атоми, които играят основна роля за образуването на аминокиселини (протеините са формирани от тях). Тези съединения могат да влязат в дълбоководни химически реакции, осигурявайки „ строителен материал “ за живите организми, съобщи БГНЕС.
Според учените, в дълбините на Енцелад могат да зародят процеси, сходни на тези на Земята. Морската вода се смесва с магма, което води до хидротермални извори с температури, достигащи 370 градуса по Целзий. При такива условия органичните съединения се трансформират в аминокиселини, а минералните съставни елементи разрешават на живите организми да се развиват и развъждат без помощта на слънчевата светлина.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР