Учени от Нанянския технологичен университет (NTU) в Сингапур измислиха малък

...
Учени от Нанянския технологичен университет (NTU) в Сингапур измислиха малък
Коментари Харесай

Мини комбайн прави ток от лек бриз

Учени от Нанянския софтуерен университет (NTU) в Сингапур измислиха дребен " вятърен комбайн ", кадърен да генерира електричество даже от лек бриз, написа уеб сайтът Ню атлас, представен от Българска телеграфна агенция..

Разработеното от сингапурските учени устройство е задоволително сензитивно, с цел да улавя даже слабите трептения на въздуха и да ги преобразува в електричество, генерирайки задоволително количество за работата на дребен датчик.

Размерите на самобитния " комбайн " за " събиране на въздушни трептения " не надвишават 20 сантиметра.

Той работи въз основата на трибоелектрична технология, която дава електрически заряд на разнообразни материали.

Направените проби са посочили, че устройството може да събира сила от лек бриз и да я трансформира в 290 микровата електричество. " Вятърният комбайн " също така може да съхранява генерираната електрическа енергия при положение на безветрие.

Разработчиците считат, че технологията им може да се употребява за зареждане на светодиоди, носима електроника или датчици за температура на въздуха.

" Нашето проучване има за цел да реши казуса с неналичието на неголеми устройства за по-целенасочени функционалности, като да вземем за пример зареждане на дребни датчици и електронни джаджи. Разработеният от нас " вятърен комбайн " служи и като евентуална опция на по-малките литиево-йонни акумулатори, защото е самодостатъчен, изисква единствено периодическа поддръжка и не употребява тежки метали, които в случай че не се изхвърлят вярно, могат да причинят екологични проблеми ", пишат откривателите в сп. " Mechanical Systems and Signal Processing ".
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР