Учени от Медицинския колеж на университета Кейнс в САЩ са

...
Учени от Медицинския колеж на университета Кейнс в САЩ са
Коментари Харесай

Откриха лек за често срещано фатално заболяване

Учени от Медицинския лицей на университета Кейнс в Съединени американски щати са разпознали незнаен до момента ген, обвързван с протеин. Откритието ще помогне да се създаде лек за заболяването на Алцхаймер, смъртоносна и постоянно срещана форма на деменция. Това се оповестява в прессъобщение на MedicalXress.

Изследователите съпоставиха почти милион генетични маркери, наречени единични нуклеотидни полиморфизми (SNPs), с изображения на мозъка на пациенти с заболяването на Алцхаймер. Те бяха в положение да разпознават характерен SNP в гена FAM222, който беше обвързван с развиването на недоразвитост в избрани райони на централната нервна система, се споделя в известието.

Експерименталните резултати демонстрират, че протеинът, кодиран от FAM222 и наименуван агрегатин, е в положение да се прикрепи към амилоидния бета пептид - главният съставен елемент на амилоидните плаки - и подкрепя образуването на протеинови елементи.

Когато агрегатин се ползва при мишки, образуването на плаки в мозъка се форсира при гризачи, възпалението на нервните тъкани се усилва и когнитивните функционалности се утежняват. Инхибирането на протеиновата интензивност усъвършенства положението на мишките.

Според Световната здравна организация (СЗО) сега в света има към 50 милиона души с деменция и съвсем 10 милиона нови случая се регистрират всяка година. Най-честата форма на деменция е заболяването на Алцхаймер, която съставлява 60-70 % от всички случаи.

Най-популярната догадка за появяването на заболяването на Алцхаймер е появяването на невротоксични извънклетъчни отлагания на амилоид бета в мозъка. Ефективните лекувания, надеждни биомаркери или превантивни тактики към момента не са известни.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР