Учени от Масачузетския технологичен институт в САЩ създадоха вид свръх

...
Учени от Масачузетския технологичен институт в САЩ създадоха вид свръх
Коментари Харесай

Учени от САЩ създадоха пластмаса, по-здрава от стомана. Къде ще се използва

Учени от Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати сътвориха тип свръх здрава пластмаса. Съответното изследване е оповестено в списание Nature, заяви Лента.ру.

Новият тип полимерен материал е наименуван 2DPA-1. Според специалисти, той е към два пъти по-здрав от стоманата, не организира електричество и не влиза в контакт с газове. По думите на професора от Масачузетския софтуерен институт Майкъл Страно, на молекулярно равнище пластмасите са построени от вълнообразни молекули, пролуките сред които въздействат неподходящо на здравината на материала.

Обаче 2DPA-1 се състои от самобитни плоски дискове, които са свързани с атомна връзка - най-здравата междумолекулна връзка в природата. " Теоретично бихте могли да сгъвате тези листове още веднъж и още веднъж, с цел да извършите супер леки и здрави строителни материали, които ще са по-здрави от стоманата ", отбелязва Страно.

По думите на учения, най-подходящото приложение на новата свръх здрава пластмаса са бариерните покрития. Тъй като 2DPA-1 не пропуща газове, може да бъде доста благонадежден материал и да се употребява като самобитна багра или промишлено покритие. Според специалисти, " по-качествената пластмаса може да ни разреши да произвеждаме по-малко пластмаса като цяло ".
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР