Учени от Лабораторията за военноморски изследвания на САЩ (NRL) представиха

...
Учени от Лабораторията за военноморски изследвания на САЩ (NRL) представиха
Коментари Харесай

Край на GPS-a: Учени са създали първия „атомен компас“

Учени от Лабораторията за военноморски проучвания на Съединени американски щати (NRL) показаха нов навигационен инструмент – непрестанен 3D-интерферометър с охлаждан атомен лъч (Continuous Three-Dimensional Cooled Atom Beam Interferometer). Устройството, основано на патентована технология, употребяваща охладени атомни лъчи е предопределено за доста възстановяване на навигационните системи на флота посредством понижаване на отклонението.

Инерциалната навигация е техника, която зависи от акселерометрите и жироскопите за следене на позицията и ориентацията на даден обект от известна начална точка. Квантовата инерциална навигация е обещаваща област на проучване, която дава обещание доста по-висока акуратност на премерване.

„ Като използвахме студени, непрекъснати атоми, ние отворихме вратата към редица преимущества, както и към нови техники за премерване. В последна сметка бихме желали да използваме тази технология за възстановяване на инерциалните навигационни системи, като по този метод понижим зависимостта си от GPS. “

, споделя Джонатан Кволек, физик-изследовател в секция „ Квантова оптика “ на NRL

Благодарение на неповторимите свойства на атомния източник, непрекъснатият тримерен интерферометър с охладен атомен лъч показва обещаващи благоприятни условия за премерване, като да вземем за пример висок контрастност, невисок звук и по-добра акомодация към разнообразни среди.

Технологията може да помогне на автопарковете да направляват даже там, където GPS сигналите са недостъпни, което усъвършенства точността. Грешките в оценката на местоположението се натрупват с течение на времето, което води до неточна информация за местоположението.

Например, сегашните инерциални навигационни системи могат да натрупат неточности от към 1 морска миля за 360 часа. NRL се стреми да създаде нови технологии, които да удължат това време, като подсигуряват, че навигационното отклоняване не лимитира продължителността на задачите.

GPS се е трансформирал в неразделна част от гражданските и военните интервенции, предлагайки точни данни за световно позициониране и време. Въпреки това има обстановки, като да вземем за пример под вода или в космоса, в които GPS не работи. Освен това заканите под формата на заглушаване, подправяне на сигнала и противоспътникова война основават опасности за наличността на GPS.

„ В един съвършен свят ние се предпазваме от загубата на обичайна навигация, като сътворяваме допустимо най-хубавите инерциални навигатори. Това е гаранция, че загубата на GPS няма да докара до изгубване на нашите кораби на непозната територия. “

подчертава Кволек

Въпреки годините на разработка и 32 спътника в орбита към Земята, Военноморските сили към момента разчитат на усъвършенствани инерциални навигационни системи, с цел да понижат зависимостта от GPS.

„ В актуалната ера NRL е една от няколкото проучвателен организации, които се оправят с провокациите на инерциалната навигация на флота. “

казва Адам Блек, началник на отдел „ Квантова оптика “ в NRL
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР