Учени от Кролинския институт създадоха функционираща нервна клетка, способна да

...
Учени от Кролинския институт създадоха функционираща нервна клетка, способна да
Коментари Харесай

Шведски учени създадоха изкуствена нервна клетка

Учени от Кролинския институт сътвориха функционираща нервна клетка, способна да имитира нервните кафези на индивида и да взаимодейства с тях по същия метод, както в нормалния жив режим.

За това заяви пресслужбата на шведския Каролински научно-изследователски медицински институт по отношение на публикуването на работата на учените в интернационалното научно списание Биосензорс & Биоелектроникс.

В процеса на работа учените забелязали, че нервните кафези на индивида са изолирани една от друга и поддържат връзка благодарение на химични сигнали, наречени сигнални вещества или невротрансмитери.

В нервната клетка, не престават учените, сигналните вещества се трансформират в електрически импулси, които пътешестват по клетъчната мембрана, до момента в който не доближат другия завършек на клетката. След това електрическият сигнал се преобразува в химически, който се предава натам в идната клетка.

Изследователите от Каролинския институт в съдействие с различен шведски ВУЗ - университета в град Линшьопинг, създали незначителен органичен биоелектрически съставен елемент, който може да открива химически сигнали, а по-късно да ги предава нататък в клетките на индивида.

 Мозък

Нашата изкуствена нервна клетка се състои от проводими полимери, някои от които от пластмаса, която е проводник на електричество. Изкуствената клетка е като човешкия неврон, намира измененията в химическия сигнал, който след това се трансформира в електрически сигнал.

С помощта на електронно програмно поръчителство сигналът се изпраща по-натам в нужното място, където той се преобразува в химически сигнал, който влияе на идната клетка, сподели един от ръководителите на проучването – професорът по клетъчна биология Агнета Рихтер-Далфорс.

Учените се надяват, че тяхното проучване ще може да усъвършенства лекуването на разнообразни неврологични болести, които в този момент зависят от обичайния способ на електрическа стимулация на нервните кафези.

Засега нашата изкуствена нервна клетка е доста огромна, само че благодарение на актуалните нанотехнологии нейните размери може да се понижат и в последна сметка да се направи имплант, който може да бъде подложен в пациента, споделя още Рихтер-Далфорс.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР