Учени от Института за бъдеще на човечеството към Университета в

...
Учени от Института за бъдеще на човечеството към Университета в
Коментари Харесай

Най-големите заплахи за човечеството

Учени от Института за бъдеще на човечеството към Университета в Оксфорд, Англия, изброиха най-големите закани за актуалната цивилизация. Те ги показаха в документ със заглавие   „ Екзистенциалният риск като световен приоритет “ . Държавните водачи би трябвало да извърнат внимание на написаното в него, предлагат създателите. За разбора споделя Би Би Си.

Какво съдържа?

Първо, положителната вест.  Пандемиите и естествените катаклизм и като земетресенията може да причинят загуба на хиляди животи. Човечеството обаче ще оцелява след тях. Това счита шефът на института доктор Ник Бостром от Швейцария. Той се обосновава с обстоятелството, че хората на планетата са оживели в продължение на хиляди години заболявания, наводнения, апетит, гонене от други хора, от хищници, предшественици. След трусове и тежки вреди за околната среда. Очевидно шансът е на наша страна.

Рискът от изгубване на човечеството заради  конфликт на Земята с метеорит или супервулканични изригвания  също е най-малък.

Д-р Бостром акцентира, че даже невижданите загуби, които хората сами предизвикват на цивилизацията си с Първата и Втората международна война, и даже грипната зараза в Испания, не са съумели да ни погубят.

Кое тогава ни заплашва?

Учените считат, че сме навлезли в  нова софтуерна ера  с невъобразим по мащабите си потенциал да заплаши бъдещето ни. Опасни оръжия могат да попаднат в ръцете на хора с мозъка на дете. Технологичният прогрес надмина способността ни да направляваме вероятните последици.

Опитът в области като  синтетичната биология, нанотехнологиите и изкуствения разсъдък  вече попада в територията на до неотдавна невъзможното и неизпитаното.

Нанотехнологиите, които се развиват на молекулярно или атомно равнище, могат да бъдат доста деструктивни, в случай че са употребени като оръжие. Правителствата на бъдещето ще бъдат изправени пред нелеката задача да управляват и възпират злоупотребата с тях.

По отношение на биологията, най-големите паники са свързани с недобронамерените генетични модификации, опитите с гените и разрушаването на генетичния код и конструкция.

В същото време учените се притесняват и от метода, по който изкуствения или машинен разсъдък взаимодейства с външния свят. Интелектът, задвижен от супекомпютрите, може да бъде мощен инструмент в промишлеността, медицината, земеделието, ръководството на стопанските системи. Чрез верижна реакция компютрите някой ден ще могат да основават все по-мощни генерации от компютри. Изследователите от Оксфорд настояват, че за тях няма да е изненада, в случай че машините един ден стартират да демонстрират възприятие на жлъч и неприятно държание. Тази „ детонация на интелекта “, в която компютрите ще имат възходяща мощ, ще бъде все по-малко предвидима и контролируема.

Това не са нереални концепции, а действителни закани, считат откривателите. И показват, че те могат да имат директни деструктивни последици върху положението на действителни стопански системи и действителни хора.

Източник: Мениджър Нюз

Източник: obekti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР