Учени от Хондурас ще изследват развалините в биосферния резерват Рио

...
Учени от Хондурас ще изследват развалините в биосферния резерват Рио
Коментари Харесай

Търсят тайнствения „Град на маймунския бог“ в непроходимите джунгли

Учени от Хондурас ще изследват руините в биосферния резерват Рио Платано, снимани от въздуха през 2012 година от американски откриватели.

Археолозите считат, че точно на това място в непроходимите джунгли се намират съкровищата на тайнствения „ Град на маймунския господ “. Това е декларирал президентът на Хондурас Хуан Орландо Ернандес, като прецизирал, че експедицията ще замине в околните няколко дни.

Дълго време тайнственият „ Град на маймунския господ “, прочут също като „ Белия град “, е съществувал единствено като клюки и митове. Той се явява нещо като хондураския аналог на южноамериканския Ел Дорадо. Мнозина са разказвали за изгубеното място, само че никой не го е виждал.

 

Тайнственият град

Според легендите градът в непроходимите джунгли на Хондурас крие несметни съкровища. В колониални източници има сведения, че локалните поданици даже са се хранели от златни чинии.

 © Dave Yoder/National Geographic © Dave Yoder/National Geographic

Много търсачи на съкровища са търсили града през вековете, в това число и испанските колонизатори. Търсенето му се усложнявало от това, че той се намирал в гъстите джунгли и стигането до него не било елементарно. Но опитите да бъде открит „ Белият град “ не са спирали.

Появата на актуалните технологии е облекчило задачата на учените. С помощта на лидари откривателите са разкрили, че джунглите крият нещо недостъпно за човешкото око. Освен това аероснимки също посочили съществуването на отломки.

 

Експедиции към изгубения град

Миналата година в джунглите на Хондурас тръгнала разследваща експедиция, която удостоверила съществуването на града. Археолозите даже считат, че на това място е имало цяла цивилизация с развита инфраструктура, съществувала през 1000-1400 година от н.е. Смята се, че в града са живели индианците чоротега.

 © Dave Yoder/National Geographic © Dave Yoder/National Geographic

Учените са разкрили в дълбините на резервата Рио Платано няколко десетки артефакта, в това число изсечени от камък фигури и барелефи. Открити са и гробници и пирамиди. Точното място на находката не е конкретизирано от учените, с цел да се заобикалят нашествия на иманяри.

Именно неналичието на фотоси раздели мненията за откритието на „ Града на маймунския господ “ на две.

 © Dave Yoder/National Geographic © Dave Yoder/National Geographic

Както написа „ Мегавселена “, учените в самия Хондурас възприели новината без всевъзможен екстаз. Както декларирал хондураският историк Карлос Калардо, намирането на няколко артефакта още не свидетелствало за откриването на нова цивилизация. Калардо, въпреки и още да не е бил в Белия град, се съмнявал, че става дума за сензация.

„ Около две години археолозите работят в тази зона. Сега са разкрили нещо, което наподобява на контурите на голям град. Всъщност още доста работа следва да се свърши. Лично аз доста скептично се отнасям към това, че на мястото преди доста епохи може да е имало огромен град “, споделя историкът.

 © Dave Yoder/National Geographic © Dave Yoder/National Geographic

„ Разбирате ли, огромен град не може да се намира в сърцето на джунглата. Освен това почвата в тези краища е толкоз бедна, че не са могли да я употребяват жителите на цялостен град. Там са гъсти джунгли, нищо повече “.

Някои археолози, да вземем за пример Рикардо Мурсия, също са настроени скептично към „ сензационната археологическа находка “. Но от политическа позиция тези известия са доста преференциални за страната, неслучайно управляващите поддържат търсенето на Белия град.

Този път археолозите са решени да проведат деликатно проучване на мястото, което да отговори на въпроса: съществувал ли е действително Градът на маймунския господ, или това е още един митичен Ел Дорадо.

Информацията за находката можете да намерите тук.

Източник: drevnite.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР