Учени от Харвард установяват, че 8 от 12-те разновидности тумори

...
Учени от Харвард установяват, че 8 от 12-те разновидности тумори
Коментари Харесай

За 12 вида рак преди 50-годишна възраст рискът днес е по-висок от всякога

Учени от Харвард откриват, че 8 от 12-те разновидности тумори с ранно начало са свързани с храносмилателната система, а детството е сериозен интервал за салдото на микробиома.

Какво тревожи откривателите? Въпреки че 90% от пациентите са по-възрастни хора, притеснителното е, че най-бързо се усилват случаите на онкологични болести сред 25 и 50 година

Напредъкът в знанията за стотиците типове тумори и тяхното лекуване ни прави очевидци на най-хубавата вест за рака: 40% от онкологичните болести може да бъдат предотвратени. Средството за реализиране на задачата е дейната профилактика. Това значи основаване на условия за придържане към здравословен живот и персонална увереност в изгодата. Плюс обезпечени благоприятни условия за профилактични прегледи, защото множеството типове злокачествени тумори нямат характерни признаци в най-ранния си етап.

Парадоксално е на пръв взор, само че най-точната мярка за напредъка на онкологията е възходящото число на хора, които живеят с рак. ЖИВЕЯТ. Това означава все по-ефективни лечения през последните 20 година, продължителна ремисия и в последна сметка повече извоювани години живот.

Лошата вест е, че трендовете в целия свят са към растеж на новите случаи – предстояща последица от възходящата дълготрайност на живота, без значение че пандемията се намеси жестоко във възходящите данни.

Въпреки усъвършенстваните вероятности във връзка с лекуването на рака международната статистика разкрива непредвидени провокации, като възходящия брой случаи на рак при по-млади хора. Вероятността през днешния ден човек да се разболее преди 50-годишна възраст е по-голяма след като и да било преди.

Дали ракът с ранно начало е нововъзникваща световна зараза – питат се учени от Харвардския университет и излагат в авторитетното научно сп. “Нейчър ” своите “текущи доказателства и бъдещи последствия ”. Екип от откриватели, ръководени от доктор Шуджи Огино и доктор Томотака Угай, съпоставя данни от целия свят, с цел да покаже аргументите за тренда с концепцията да бъде извърнат. Двамата работят в тази област от дълго време и не се поддават на изкушението да се базират единствено на лесното линейно пояснение, че хората живеят по-дълго и това е причина за повишен риск от разновидности и изродяване на клетките. Убеждението, че се случва нещо друго, нещо в бита, което може да има по-важна роля, ги кара да се върнат обратно във времето чак до Втората международна война. За да изградят след поредност от изследвания хипотезата, че типичният западен жанр на живот усилва риска от ранно начало на доста типове онкологични болести. За последния си план учените притеглят експерти в 14 типа рак - на гърдата, дебелото и правото черво, ендометриума, хранопровода, екстрахепаталните жлъчни пътища, жлъчния мехур, главата и шията, бъбреците, черния дроб, костния мозък, панкреаса, простата, стомаха и щитовидната жлеза. Оказва се, че в доста страни 12 от тях се подмладяват. Колко хора са наранени, откакто към 90% от пациентите с рак са над 50 години? Голямата угриженост не е от абсолютния брой, а от бързо растящата скорост, с която се усилват по-младите пациенти - на всеки 10 година

Нарастването на случаите с ранно начало стартира към 1990 година и рискът се усилва с всяка последваща декада. Например хората, родени през 1960 година, са имали по-висок риск да развият рак, преди да навършат 50 година, в сравнение с хората, родени през 1950 година, пишат учените. Няхната прогнозата е, че вероятността ще продължи да се повишава в идващите десетилетия. От 12-те типа рак, за които екипът открива увеличение на случаите при хора под 50 години, 8 са свързани с храносмилателната система.

Логичната връзка наподобява стилът на хранене. В съпоставяне с първата половина на предишния век при икономическия взрив, почнал след последната международна война, ядем доста повече модифицирани храни, а захар се влага във всевъзможни артикули. Ендокринолозите даже имат термин за явлението - световно подслаждане на диетата. Т.нар. западен жанр на хранене се отличава с многото калории от артикули с скотски генезис, масла, мазнини и подсладители към общия брой калории на глава от популацията.

Според доктор Огино това е повлияло фрапантно на колониите от бактерии, които живеят естествено в храносмилателната ни система. Нарича се чревен микробиом и голям брой изследвания потвърждават връзката му със здравето.

Екипът счита, че особена роля има излагането на рискови фактори в детска и млада възраст, които са свързани със обилни промени в диетата, затлъстяването, физическата интензивност и микробиома. Всички те могат да трансформират генетичната сензитивност.

Трендът е по-забележим в богатите страни, което обаче не значи, че богатите хора ядат нездравословни храни, а единствено, че те са публикуван по-евтин избор в страните със западна просвета на хранене, по-добре рекламиран и по-често обект на промоции.

Любопитна детайлност в изследванията на Огино и Угай е, че в несъмнено богатата им татковина Япония увеличението на случаите на ранен рак е по-малко в съпоставяне със Съединени американски щати, където живеят и работят. Страната на изгряващото слънце е една от дребното, в която макар високия стандарт хората нормално пропущат това, което назоваваме западна диета: обилие от алено месо и модифицирани храна с високо наличие на мазнини и захар. Вместо това японците ядат повече риба, зеленчуци, фасул, леща. Друг фактор в интерес на здравето на японците е, че естественото напредване на децата до учебно заведение е пеш или с колело, без значение от приходите на фамилията. Докато в близката в етнически и стопански проект Южна Корея, където обществото е мощно повлияно от културата на Запада, темпото на повишаване на ранния рак е сравнимо с това в Щатите.

Учените считат, че коренът на неприятната наклонност е още в диетата в ранна възраст. 

В същото време децата се движат по-малко, в сравнение с преди, и прекарват повече време седнали и пред екрани. Отделно спят над 1 час по-малко, в сравнение с техните родители и прадеди. Налични са данни за съвсем 700 хиляди подрастващи от 20 страни от всички континенти. Недостатъчният сън е феномен за Европа, Съединени американски щати, Канада и Азия. Щастливо изключение са децата в Австралия и Скандинавия.

Учените обръщат внимание, че с цел да се уточнят неподходящите експозиции в ранния живот и техните последствия за голям брой типове рак, ще са нужни огромни изследвания с дълготрайни данни от раждането на индивида и през живота му, каквито към този момент се събират в биобанките.

Но даже и предварителните заключения от досегашните наблюдения са задоволително надеждно предупреждение за нуждата от смяна в персоналните тактики и политиките за публично здраве.

Има доста неща, които можем да създадем още през днешния ден, акцентират учените.

Начинът на живот не е единствено самостоятелно решение, макар че отвред можем да чуем внушението, че грижата за личното здраве си е наша отговорност.

Правилният избор може да бъде подкрепят от регламенти, които ще подкрепят фамилиите в напъните за по-здравословна диета да вземем за пример. Като ограничение на захарта, солта и нездравословните мазнини в храните, спирачки за рекламите на нездравословна храна, ориентирани към деца, повишение на осведомеността в обществото.

Струва си и усилието за поощряването на физическата интензивност във всяка нейна форма, освен това освен в детството. Както и основаването на реалистични показа за риска от пушенето, алкохола, замърсяването на въздуха, модерния холивудски тен и другите евентуално рискови фактори.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР