Учени от Българската академия на науките изследват състоянието на морската

...
Учени от Българската академия на науките изследват състоянието на морската
Коментари Харесай

Учени от БАН: Замърсяванията в Черно море са там, където няма пречиствателни станции

Учени от Българската академия на науките изследват положението на морската среда по крайбрежието ни, биоразнообразието и популацията на морските организми.

Снимка: Ладислав Цветков

Със специфични уреди учените мерят параметрите на водата, измежду тях – солеността ѝ, температурата, наличието на хлорофил и О2.

Снимка: Ладислав Цветков

След това съпоставят данните с тези от предходните години, описа доктор Димитър Беров, океанолог към Академията.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Ако има заустване на нечисти води, ще го забележим в нарасналата централизация на амонии и нитрати. До 2015 година, когато нямаше пречиствателна станция, отпадните води се изсипваха в залива до пристанището. И ето тук – до „ Златна рибка “ беше една зона, която беше мощно нечиста “, споделя още доктор Беров.

Снимка: Ладислав Цветков

Наблюденията на учените са, че последно време запасите на риба доста понижават.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Балансът е рационална употреба. Риболовните групи вършат оценка на тези промишлени типове риба. На базата на тези референтни стойности има оценки, които би трябвало да се съблюдават “, споделя ихтиологът доктор Йоана Георгиева.

Снимка: Ладислав Цветков

През 80-те години е записано съществено замърсяване на крайбрежието ни най-много от промишлеността и градовете, както и от огромните реки, които се вливат в Черно море, като да вземем за пример Дунав, сочат експертите.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Разбира се, през лятото има разцвет на фитопланктона и водата е по-мътна, само че това е по-скоро, че Черно море е доста продуктивно море. То е богато на хранителни субстанции и когато водата се стопля, стартира един плевел напредък на водорасли, разцвет на планктони и това основава усещане, че морето е мръсно. Да, има местни проблеми там, където няма пречиствателни станции “, изяснява доктор Беров.

Снимка: Ладислав Цветков

Според океанолозите Егейско и Черно море са две несравними екосистеми.

Снимка: Ладислав Цветков

„ Всъщност Черно море е наситено с живи организми и с артикули от техния витален цикъл. И това, което ние виждаме като замърсяване, в действителност не е замърсяване. Това са живи организми. Микроскопични организми – мъртви водорасли и субстанции, които те изхвърлят във водата и в действителност това остава чувството за замърсяване. Сравнявайки го с Егейско море, то е класифицирано като олиготрофно море. Море с ниско наличие на хранителни субстанции. Там просто няма по какъв начин да се развият тези организми. Тоест, в случай че би трябвало да сме правилни, тое една пустиня, до момента в който Черно море е доста продуктивно “, разяснява доктор Беров.
Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР