Учени от американския университет Пърдю“ разработиха специална бяла боя, която

...
Учени от американския университет Пърдю“ разработиха специална бяла боя, която
Коментари Харесай

Бяла боя, която понижава температурата в колата

Учени от американския университет „ Пърдю “ създадоха специфична бяла багра, която отразява до 98.1% от слънчевата светлина. Покритието може да бъде употребявано, както в автомобилния бранш, по този начин и в авиацията или други приложения, които изискват намаляващото топлината покритие. За първи път за боята бе разкрито през 2021 година, само че в този момент тя е усъвършенствана и може да бъде нанасяна на по-тънък пласт, подобаващ за автомобилно покритие.

До момента боята можеше да се пръска с дебелина от 400 микрона, само че учените са съумели да усъвършенстват технологията и да доближат 100-180 микрона, каквито са условията при колите. По този метод боята отразява слънчевата светлина и оказва помощ за намаляването на температурата в интериора с до 4.5 градуса по Целзий спрямо външната температура.



Екипът стартира да опитва с материали и демонстрираха с най-новата си формула, която включва шестоъгълен боронов нитрид като пигмент. Веществото нормално се употребява в смазочни материали, само че разрешава на боята да реализира съвсем същата отражателна дарба като истинската багра, като в същото време е в пласт от 150 микрона тъничък.

“ Тази по-тънка конструкция отваря вратите за всички типове приложения, ” сподели Джордж Чиу, професор по машиностроене в Пърдю. “ Сега тази багра има капацитет да охлажда самолети, коли или влакове. Самолет, паркиран на асфалта в парещ летен ден, няма да би трябвало да затруднява толкоз доста климатика си, с цел да охлажда интериора, спестявайки огромни количества сила. ”
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР