Учени, които работят да разберат енигматичния произход на мощните космически

...
Учени, които работят да разберат енигматичния произход на мощните космически
Коментари Харесай

Учени от Юта наблюдават космически лъчи, идващи отвъд нашата галактика

Учени, които работят да схванат енигматичния генезис на мощните галактически лъчи, са разкрили извънредно рядка парченце с ултрависока сила, която съгласно тях е пътувала до Земята оттатък галактиката Млечен път.
Прочетете още
Енергията на тази субатомна парченце, невидима с невъоръжено око, е еквивалентна на стартиране на тухла върху пръстите на краката от височината на кръста. Това настояват създателите на ново проучване, оповестено в списание Science. Енергията ссъперничи единствено на галактическото лъчение на частицата „ Oh-My-God “ (О, Боже мой), наблюдавана през 1991 година

Космическите лъчи са заредени частици, които се движат през космоса и падат върху Земята. Нискоенергийните галактически лъчи могат да се излъчват от слънцето, само че високоенергийните са по-специфични. Смята се, че те пътуват до Земята от други галактики и извънгалактични източници.

Въпреки годините на проучвания, точният генезис на тези високоенергийни частици към момента е неразбираем. Смята се, че те са свързани с най-енергийните феномени във Вселената, като тези, включващи черни дупки, изригване на гама лъчи и дейни космически ядра, само че най-големите открити до момента наподобява произлизат от празнини или празно пространство – където няма случили се феномени.

Наскоро откритата парченце, наречена Аматерасу на името на богинята на слънцето в японската митология, е видяна от обсерватория за галактически лъчи в западната пустиня на Юта, известна като Telescope Array.

Telescope Array, който стартира да работи през 2008 година, се състои от 507 повърхностни детектора с размер на маса за пинг-понг, покриващи 700 квадратни километра.

Обсерваторията е следила повече от 30 свръхвисокоенергийни галактически лъча, само че нито един по-голям от частицата Аматерасу, която удари атмосферата над Юта на 27 май 2021 година, изсипвайки вторични частици на земята, където бяха уловени от детекторите.

Събитието задейства 23 от повърхностните детектори с изчислена сила от към 244 екзаелектронволта. „ Oh-My-God “, открита преди повече от 30 години, е 320 екзаелектронволта.

За информация, 1 екзаелектронволт се равнява на 1 милиард гигаелектронволта, а 1 гигаелектронволт е 1 милиард електронволта. Това би направило частицата Аматерасу 244 000 000 000 000 000 000 електронволта. За съпоставяне, съгласно НАСА, типичната сила на един електрон в полярното зарево е 40 000 електронволта.

Свръхвисокоенергиен галактически лъч носи десетки милиони пъти повече сила от всеки основан от индивида ускорител на частици като Големия адронен колайдер, най-мощният ускорител, създаван в миналото, изясни Гленис Фарар, професор по физика в Нюйоркския университет.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР