Учени, които изследват свитъци, преживели изригването на Везувий през 79

...
Учени, които изследват свитъци, преживели изригването на Везувий през 79
Коментари Харесай

Шанс за разчитането на свитъци, преживели изригването на Везувий

Учени, които изследват свитъци, претърпели изригването на Везувий през 79 година, са разкрили следи от оловно мастило в античните текстове.

Около 800 свитъка, явяващи се част от най-запазената библиотека на античния свят, са били открити във вила в древноримския град Херкулан през 1752 година, а през 1802 година били подарени на Наполеон.

Смята се, че овъглените свитъци съдържат 30 изгубени разговора на Аристотел, метафизичен писания на Епикур, еротични стихове на Филодем, произведения на Вергилий, научни работи на Архимед и лирика на Сафо. Около 200 фрагмента през днешния ден се намират в такова положение, че разчитането им е невероятно.

Bibliotheque de l’Institut de France

Да се разтворят овъглените свитъци, подлагани на температура до 400 градуса по Целзий, значи да се унищожат, защото са необикновено нежни.

Затова учените употребяват рентгенови лъчи в вярата да разграничат надписи. Но напредъкът в комплицираното дело по разшифровка е бил задоволително муден.

Наскоро физикът Вито Мочела (Vito Mocella) от Националния научноизследователски съвет на Италия и неговите сътрудници благодарение на сканиране, извършено във Френския институт в Париж, са съумели да открият следи от олово в мастилото на два от фрагментите.

Наличието на олово е добър знак, защото в този момент физиците ще могат да дефинират способ за визуализация, с цел да „ видят “ точно металните надписи.

„ Откритието сочи за опцията един ден да разчетем тези свитъци – разяснява Греъм Дейвис (Graham Davis), експерт по 3D визуализация от лондонския университет Куин Мери. – Разчитаме, че оловното мастило е употребявано и в другите свитъци. “

Рентгеново сканиране демонстрира съществуването на олово (вдясно).  Emmanuel Brun et al.

Екипът на Мочели е употребявал мощния европейски синхротрон, който създава рентгенови лъчи, 100 милиарда пъти по-ярки от рентгеновите лъчи, употребявани в лечебните заведения. Синхротронът безусловно е оказал помощ да се проведат редица забавни проучвания без разрушение на изучаваните мостри.

  • Разшифроваха овъглена част от Стария завет
  • Петокнижие от XII век събирало прахуляк в Болонския университет
  • Намериха девет нови фрагмента от Свитъците от Мъртво море

Изследователите са на мнение, че от историческа позиция новото изобретение е необикновено, защото мастилата на основата на метал не са били публикувани измежду римляните до IV–V век. Но концентрацията на олово в свитъците е задоволително висока, което изключва вероятността от навлизане на метал от нечиста вода или от железна мастилница. Той може да е служил като пигмент или свързващо вещество.

По-рано разпознати букви. © V. Mocella/Nature Communications

Изследователите ще стартират детайлно сканиране на свитъците през юли тази година със скенера в Националната библиотека на Неапол.

Описанието на последното проучване е оповестено в сп. PNAS.

Източник: megavselena.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР