Учени, използващи сателити, са открили огромни кратери пот антарктическия ледников

...
Учени, използващи сателити, са открили огромни кратери пот антарктическия ледников
Коментари Харесай

Астероиди удрят Антарктида през ледниковия период

Учени, употребяващи спътници, са разкрили големи кратери пот антарктическия ледников пласт, които са породени от метеорити, огромен колкото този, за който се счита, че е унищожил динозаврите преди 65 милиона години.

Професор Франс ван дер Ховен, от университета в Нидерландия, споделя на конференция, че доказателствата сочат за метеорит с диаметър сред три и седем благи, който минал през атмосферата и пет огромни части от него са се откъснали и са блъснали земята. Така се основали няколко кратера в регион, обхващащ 1300 до 2400 благи.

Ефектът трябвало да е разтопяването на леда и на пласта, върху който са се разрушили частите. Най-големият удар образувал дупка в пласта, равняваща се на 200 благи, която би трябвало да е стопила към 1 % от леда, качвайки на всички места по света равнището на водата с 60 см.

По време на конфликта - преди към 780 000 години - климатичните условия били разнообразни от тези, при които се счита, че от метеорити, паднали в Мексико, са измрели динозаврите.

Този удар основал прашни стихии и огньове, които блокирали слънцето и изстудили земната атмосфера до толкоз, че динозаврите не могли да оцелеят. Ударът в Антарктида станал в ледников интервал, тъй че дори и големите океански талази били отслабени от изстудяващия резултат на айсберзите в океана.

 Астероиди удрят Антарктида през ледниковия интервал

Професор ван дер Ховен за първи път разкрил, че би трябвало да е имало голям конфликт с метеорити в Антарктида, когато бил на експедиция на континента през 1960. Тогава забелязъл няколкото аномалиии в тежестта на заобикалящите го скали, които индикирали съществуването на кратер. По случайност различен академик също заключил, че някъде преди към 780 000 години би трябвало да се е случило нещо в северното полукълбо, евентуално на Антарктида.

Но едвам тази година, когато над Антарктида били изпратени два спътника, са видяни аномалиите, които се подавали от кратера. Картината посочила, че дупките в скалата, основани от удара, са запълнени със примес от лед, канара и други парчета, с по-малка компактност. Този материал, наименуван breccia, демонстрира къде и на каква дълбочина се намират кратерите.

Професор ван дер Ховен споделя: ”Необичайното нещо в този метеор е, че е предизвикал толкоз малко вреди. За разлика от удара при динозаврите, няма доказващ слой прахуляк, който да ни насочи към историята на събитието. Може да е разрушил всякакви неща и да е изтребил някои типове, само че няма улики за това. ”

Нещото, което се е случило тъкмо по същото време, било обръщането на магнитното поле на земята. Няма друго пояснение за какво това се е случило и професор Ховен счита, че е породено точно от удара.

Източник: sanovnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР