Учебниците да се отпечатват на по-лека хартия, а по-обемните от

...
Учебниците да се отпечатват на по-лека хартия, а по-обемните от
Коментари Харесай

Ето как ученическите раници могат да станат по-леки

Учебниците да се отпечатват на по-лека хартия, а по-обемните от тях да се разделят на две половини. Това са част от предложенията, които са разискали представители на просветителното ведомство и на издателите през вчерашния ден. Целта е ученическите раници да станат по-леки. Темата беше предизвикана от писмото на петокласничката Теодора Божкова до Агенцията за протекция на детето, която се оплака от тежката си чанта.

Едно от предложенията е учебниците над 64 страници да се разделят на 2 елементи. Трябва обаче деликатно да се преценяват плюсовете и минусите на това, разяснява шефът на Дирекция " Учебници и учебна документи " към МОН Пенка Иванова.

„ При всички случаи това ще олекоти ученическата раница, само че сигурно ще оскъпи цената на комплекта, който ние предоставяме за безплатно прилагане на учениците “, сподели Иванова.

Друга концепция, целяща олекотяването на раниците, е да се даде опция учебниците да се отпечатват и върху обемна хартия, тъй като макар наименованието „ обемна “, тя е по-лека. Това обаче също има отрицателни страни.

„ Тогава, пък, ще се занижи качеството на печата. При обемната хартия отново се получава пъстър щемпел, само че към този момент цветовете са към този момент може би малко по-приглушени “, добави специалистът.

Има и предложение учителите да разполагат с електронния вид на учебника и с него да преподават в час. Идеята е в този случаи съответният учебник да не се носи в учебно заведение.

„ Друго, което разясняваме, е обезпечаване на шкафчета за учениците, с цел да може в тях те да оставят най-малко част от тези учебници. Има такива, които могат да се оставят в учебно заведение, да вземем за пример скицникът за изобразяване. Беше обещано предложение и да търсим опцията за закупуване на минерална вода, с цел да се спести тази тежест, която поставят родителите в раницата “, добави шефът на Дирекция " Учебници и учебна документи " към МОН.

Много е значимо самата раница да е лека, както и родителите да наблюдават деликатно какво поставя детето в нея, поучава още Пенка Иванова. Всички оферти следва да бъдат разисквани, написа " Дарик ".
тагове раница ученик
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР