Учебен самолет създаде риск за въздушното пространство край Свищов и

...
Учебен самолет създаде риск за въздушното пространство край Свищов и
Коментари Харесай

Няма данни за извършено престъпление от пилота на учебния самолет Чесна

Учебен аероплан сътвори риск за въздушното пространство край Свищов и стана причина НАТО да изиска от военновъздушните ни сили да го проследят и прехванат. Той е навлязъл във краткотрайно резервирана зона без да има нужния пилотен проект във късния следобяд през вчерашния ден.

Въпреки това няма данни водачът на самолета " Чесна-150 " да е направил закононарушение, оповестиха от Районната прокуратура в Плевен. Самолетът е бил във въздуха час - изхвърчал е и е кацнал на летище " Бохот ".

Валери Илиев е авиатор с над 30-годишен опит. От 10 години образова и бъдещи водачи за гражданската авиация на частното летище в плевенското село Бохот. Вчера следобяд поради нередовност на радиостанцията на самолета " Чесна-150 " подхванал тестов полет в региона на летището.

" При осъществяване на полет на обучаем водач, радиостанцията отхвърли, а аз трябваше да извърша тест, с цел да установя каква е повода за отхвърли на станцията. Не е належащо да известявам който и да е, тъй като хвърча в най-долното простанстранство, по този начин нареченото " G " пространство, за което не се изисква съобщение, на който е да орган от управлението на въздушното придвижване ", съобщи Валери Илиев, водач на самолета извършител.

По думите на Валери Илиев, тъй като полетът е тестов и се прави на ниска височина, не се изисква транспондерът на самолета да бъде включен. Малкият образователен аероплан обаче е засечен като извършител във въздушното пространство и към 17:45 от центъра по сигурността в София са задействали един от дежурните изтребители в авиобаза Граф Игнатиево, който прихванал и приземил Чесната.

" Пилотът на самолета цел не е бил нападателен не се е опитвал да избяга, тъй че желая да разсея едни такива подозрения които витаят към този момент че надали не това е още веднъж опит някой да опитва противовъздушната защита на НАТО, това е несериозно. Ние по тази причина сме там с цел да излизаме когато има някакъв обект който поражда някакво подозрение във въздушното пространство се реагира и в тази ситуация виждате, че си извършва всичко сполучливо и безвредно ", добави бригаден военачалник Николай Русев, пълководец на авиобаза " Граф Игнатиево ".

Самолетът е партерен на Летище " Бохот " към 18 часа. Полицията е направила огледи на място, а водачът Валери Илиев е бил арестуван за разпити, а през днешния ден по обяд беше освободен.

" Ежедневно правя такива полети с обучаем водачи, в продължение на 10 години към този момент, по какъв начин се случи това нещо, няма пояснение, ще потърся пояснение с сътрудниците ", добави Валери Илиев.

Началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов съобщи, че казусът с прихванатия образователен аероплан е доказателство, че системата за противовъздушна защита на страната работи съвършено.

" Ние сме в положение да реагираме на всяко нарушаване на въздушното пространство. От друга страна желая да подчертая обстоятелството, че по отношение на смяната на ситуацията по сигурността, организираме засилени мероприятия за нараснала зоркост. Повишено е наблюдението както във въздушното, по този начин и в морското пространство ", сподели още началникът на защитата адмирал Емил Ефтимов.

От Районната прокуратура в Плевен оповестиха за " По света и у нас ", че към сегашния миг не са налице задоволително данни за осъществено закононарушение, няма формирано досъдебно произвеждане, само че ще бъде изискана спомагателна инспекция за изясняване на събитията към случая.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР