Участниците в Международната конференция Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество

...
Участниците в Международната конференция Балканите – за мир, сигурност, сътрудничество
Коментари Харесай

Представители от 8 балкански държави приеха Апел за мир и създадоха Партньорска мрежа

Участниците в Международната конференция „ Балканите – за мир, сигурност, съдействие и партньорство “ одобриха Апел за мир и равна сигурност на Балканите.

Представителите на 8 балкански страни – Турция, Гърция, Албания, Северна Македония, Кипър, Сърбия, Румъния и България се сплотиха към тава, че техните страни и нации са изправени пред невиждани нови провокации и благоприятни условия.

„ Само на километри от нас, в Украйна, бушува война. Тази война съставлява директна и непосредствена опасност за сигурността на нашия район във всички нейни аспекти: боен, стопански, човешки. От наш общ интерес е тази война да приключи допустимо най-скоро с взаимноприемлив и дълготраен мир “, се споделя в документа.

Участниците приканват своите държавни управления да работят за постигането на тази цел.

По думите им войните са донесли безпределно доста жертви, премеждия и опустошаване на Балканите. Балканските нации са си взели поучения от тежките уроци на историята.

Те смятат, че е нужен нов разговор на най-високо ниво, който да докара до взаимно общо схващане за реализиране на сигурност за всеки и всички и нов подтик за развиване на същинско партньорство на Балканите в Европа.

Според тях страните, държавните управления и обществеността във всички балкански страни да засилват многостранното и двустранно съдействие и разговор на всички равнища. Необходим е открит диалог за реализиране на общо схващане за потребностите на района и за разкриване на постижими вероятности за развиване.

„ Балканите могат да бъдат най-бързо развиващият се район на Европа “, безапелационни са подкрепилите Апела.

Представителите на RUMELİSİAD и Istanbul Gedik Universitesi от Турция, Институт за различни политики ENA - Гърция, Център за геостратегически проучвания – Сърбия, Европейски ресурсен център за резистентност – Румъния, ЕГТС HELICAS – Гърция, Институт за правни науки и Сдружение за проучване на публичните науки " Аргументум " от Република Северна Македония, SKUTARI ART CENTER – Албания, Antemis Innovation – Кипър и от България Стратегически институт за национални политики и хрумвания, Форум за балкански превоз и инфраструктура, Националната асоциация за интернационалните отношение и Българо-финландското сдружение за другарство, взеха решение да основат Партньорска мрежа от балкански неправителствени организации, работещи в областта на сигурността, стопанската система, инфраструктурата, превоза, енергетиката, културата, спорта, опазването на здравето, образованието, екологията и демографията.

„ Със основаването на тази мрежа, нашата цел е да реализираме взаимни планове в областите, в които имаме общи и съвпадащи ползи. Разчитаме на присъединяване, съдействието и поддръжката от нашите сънародници, държавни управления, сходни организации и сътрудници от прилежащи страни и райони и от Европейския съюз. Нашият интерес и цел е да стартираме ускорено взаимно да построяваме Балканите като регион на мир, равна сигурност, съдействие, партньорство и благополучие в една обединена Европа “, се споделя в умозаключение в Апела.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР