Участници в проекта Алепу Вилидж, предизвикал вълна от протести и

...
Участници в проекта Алепу Вилидж, предизвикал вълна от протести и
Коментари Харесай

Подпорният строеж в Алепу тръгнал заради съседния 5-звезден курорт

Участници в плана " Алепу Вилидж ", провокирал вълна от митинги и публично отвращение, показаха картинки на бъдещия комплекс пред Би Ти Ви тази сутрин и дадоха някои уточнения за начинанието. В тази си част Шофьорският плаж ще бъде " разхубавен " с амфитеатрално ситуирани двуетажни вили, спускащи се до самия пясък, а гениалната концепция да се създадат ведно курортен отбор и подсилване на свлачище е била " въодушевена " от съществени проблеми със прилежащия действителен комплекс на същия вложител - петзвездния " Свети Тома ". 

Както в. " Сега " допусна, точно свлачищни процеси в региона на  " Свети Тома " са тормозили групата ГБС, която е в основата и на плана за курортен комплекс  " Алепу вилидж ".

 



Свлачището почнало да подкопава пречиствателната станция, обслужваща огромния първокласен курорт, " кацнал " на ръба на скалите тъкмо над морето, стана ясно от думите на Радослав Котларов, изпълнителен шеф на " ГБС Турс ". 
„ Години наред ни носеше проблеми с това свлачище. Пътят се разрушаваше и в случай че не го бяхме укрепили, може би в този момент щеше да се търси виновност кой и за какво не е спрял свличането на земните маси “. През 2015 г. то дотам уголеми размера си, че стартира да подкопава нашата пречиствателна станция и можеше да стане екокатастрофа, посочи  Котларов.  „ Това свлачище заливаше един от най-хубавите плажове на Черноморието, на който сме концесионери от осем години. При неспокойствие правеше целия залив в тиня “, добави той.

Според него вилиджът не е на първа, а е на втора линия на плажа.  " Пред нашия парцел има различен, който е общински ", твърди шефът на " ГБС турс ". На процедура става дума за " улица ", която към този момент е прокарана. Тя разделя оградата на строежа  от самия плаж, а след това явно ще обслужва курорта.

Инж. Цветанка Павлова, също представител на " ГБС Турс ", разясни, че подпорното съоъжение е първият стадий от целия планове и си има публикуван акт 16, а възбраната на ДНСК за строителство визира втория стадий - курортния комплекс. Тя не даде логичен отговор за какво след издаването на позитивно мнение от екоинспекцията в Бургас планът е претърпял промени, а не е поискана нова оценка.

„ Разрешението от Регионална инспекция за опазване на околната среда – Бургас, е за курортен комплекс. Инвестиционното желание сме го внесли през 2016 година Разрешението за градеж се издава от основният проектант на общината, само че наложително се афишира в ДНСК и не е обжалвано ", сподели Павлова. 

На въпроса дали ще продължи строителството на Алепу, Радослав Котларов не даде безапелационен отговор, сподели че ще се изчака произнасянето на институциите.  В момента текат инспекции от ДНСК и от проуратурата.  

" На Алепу има монолитна стоманобетонна структура, нейната функционалност е на противосвлачищно оборудване, Кутийките, които се виждат на фотосите, са празни пространства, които би трябвало да подкрепят работата на стената откъм гърба – да я укрепят в допълнение, съобщи Камен Славнин, който е работил по проекта за стоманобетонната структура с клетките, наподобяващи на хотелски стаи.  Край четириетажната подпорна стена на Алепу ще има хубав курортен комплекс с двуетажни постройки, изясни той. 

„ Ако имаше елементарна единствено стена, тя щеше да е отделена от останалата постройка и защото пластът до нея е неспособен, трябваше да бъде изгребан и заместен с подобаващ материал. Щяхме да имаме доста комплицирано и скъпо уплътнение, това решение с подпорната стена се оказа най-икономически ефективно “, сподели още Славнин.

 

Докато бранителите на " Алепу Вилидж " говореха по Би Ти Ви, хора от разнообразни краища на страната, събрали се да посрещнат слънцето на 1 юли, проведоха и митинг против застрояването. 

 



Хората се събраха на плаж " Дюни " и оттова се насочиха към нос Хумата в шествие под наслов „ Джулай за природа “, което се спря на плажа под " подпорния курорт ".  " Искаме да заявим своята гражданска позиция против бетона на плажа ", акцентира Кремена Ватева от уредниците. В шествието се включиха природолюбители от Бургас, Варна, Казанлък, Ботевград, заяви БНР. 

" Искаме и отсега нататък да има места, където да посрещаме изгрева и Джулай, обявиха хората и направиха жива верига под подпорната стена.
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР