Участието на министъра на външните работи на САЩ Майк Помпео

...
Участието на министъра на външните работи на САЩ Майк Помпео
Коментари Харесай

САЩ искат да запазят силното си военно присъствие в Германия

Участието на министъра на външните работи на Съединени американски щати Майк Помпео в тържествата по случай рухването на Берлинската стена персонално за него е пътешестване във времето, написа в собствен разбор Дойче веле. Помпео към този момент е бил там като боец. Колко дълго обаче ще продължи американското военно наличие?
Германия не е непозната дестинация за Майк Помпео. Тогава, обаче, Германия, в която младият американски боец е служил в края на 80-те години, е била напълно друга. Германия беше разграничена на две – насочената към Запада Федерална Република Германия и обвързаната със Съветския съюз Германска демократична република.
През 1986 година Майк Помпео приключва като отличник на випуска военната академия „ Уест Пойнт ”. След това отпътува за разграничената Германия. Като боец Помпео патрулира и към Берлинската стена. През множеството време, обаче, е позициониран в казармата „ Кристенсен ” (Christensen Barracks) в Биндлах.
Стратегически разположената база се намира единствено на към 70 километра от някогашната вътрешна немска граница - на север Бавария граничи с Тюрингия, както и до тогавашна Чехословакия, която по това време също е част от доминирания от Съюз на съветските социалистически републики Варшавски контракт - източния двойник на НАТО.
След обединяването на Германия американските войски се изнесоха от Биндлах. Част от постройките беше съборена, а друга - превърната в жилища. Днес единствено името на една улица припомня за „ Christensen Barracks ". Останали са и центърът за боулинг, открит от американските военни и една бензиностанция, наречена „ US Cars Franken ”. На мястото на някогашните казарми живеят към 900 индивида.
През 1990 година, към края на Студената война, Съединени американски щати разполагат с над 200 000 бойци в Западна Германия. На изток има два пъти повече руски бойци. Съветските войски там се смятаха за най-голямата войска, поддържана в миналото от задгранични окупационни сили за толкоз дълъг интервал от време.
И до момента в който през 1994 година последният от тези бойци напусна територията на някогашната Германска демократична република, войските на западните съдружници от НАТО в Германия фрапантно понижиха.
Днес на немска територия има над 35 000 американски бойци, най-вече в провинциите Райнланд Пфалц, Бавария, Баден-Вюртемберг и Хесен. Американските военни съставляват най-големия контингент от непознати войски в Германия, следвани от британците с към 3000 бойци.
За съпоставяне, армията на Германия разполага с към 182 000 боеца. В същото време Германия е територията, в която има максимален брой американски военни.
Американските войски в Германия не са единствено от решаващо военно значение, само че съставляват и значим районен стопански фактор. Освен бойците, за въоръжените сили работят 17 000 американски и 12 000 немски цивилни чиновници.
Тъй като американските бази са ситуирани главно в селските региони, да вземем за пример военновъздушна база Рамщайн в Райнланд-Пфалц, локалните политици нормално са удовлетворени от наличието на американците.
След встъпването си в служба американският президент Доналд Тръмп неведнъж слага въпроса за тяхното наличие там. НАТО се съгласи, че всяка страна би трябвало да изразходва най-малко 2% от своя Брутният вътрешен продукт за военни потребности.
Тъй като Германия е надалеч от това условие, през юни Тръмп заплаши, че част от американските войски ще бъдат трансферирани в Полша, която към този момент е доближава задачата от 2 %. Тогава ставаше въпрос за 1000 бойци, които да бъдат трансферирани на изток.
„ Много президенти помолиха най-голямата европейска стопанска система да заплати за личната си защита. Тази молба се влачи дълги години и от доста държавни управления ”, съобщи през лятото Ричард Гренел - дипломат на Съединени американски щати в Берлин. Вече беше достигната точката, при която трябваше да се реагира.
До заканите се стигна, евентуално тъй като главната цел на наличието на американските войски в Германия се е трансформирала. Днес фокусът към този момент не е върху отбраната от вражеска офанзива против Германия.
Вместо това Съединени американски щати управляват най-вече военни интервенции в Азия и Африка през немските бази и ги управляват главно през Рамщайн. Затова в обозримо бъдеще Германия наподобява незаменима. По-нататъшните вложения на Съединени американски щати в разнообразни места в Германия допускат, че американците в последна сметка желаят да се придържат към мощно наличие в Германия.
Превод: БГНЕС
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР