UBS ще плати 1,4 милиарда долара за продажба на токсични ипотеки преди Голямата рецесия

...
Министерството на правосъдието обяви в понеделник, че UBS се съгласи
Коментари Харесай

Министерството на правосъдието обяви в понеделник, че UBS се съгласи да плати 1,4 милиарда долара неустойки за предполагаема измама на инвеститори чрез продажба на обезпечени с ипотека ценни книжа, които се взривиха по време на Голямата рецесия.

Споразумението разрешава последния случай, заведен от DOJ за разследване на ролята на фирмите от Уолстрийт във финансовата криза от 2008 г.

„Съществената гражданска санкция в този случай служи като предупреждение към други играчи на финансовите пазари, които се стремят да извлекат незаконна печалба чрез измама, че ще ги държим отговорни, независимо колко време отнеме“, Бреон Пийс, американски прокурор за Източния окръг от Ню Йорк, се казва в изявление.

Министерството на правосъдието заведе граждански иск през ноември 2018 г. срещу UBS, твърдейки, че банката на Уолстрийт е измамила инвеститори, като съзнателно е направила неверни и подвеждащи изявления на купувачите на десетки ценни книжа, обезпечени с жилищни ипотеки, емитирани през 2006 и 2007 г.

„Поведението на UBS в този случай изигра значителна роля в предизвикването на финансова криза, която навреди на милиони американци“, каза Райън Бюканън, американски прокурор за Северния окръг на Джорджия.

Служител се вижда в силует със знак на швейцарския банков гигант UBS и знак на банка Credit Suisse в Цюрих на 20 март 2023 г. - Акциите в европейските банки потънаха на 20 март 2022 г. въпреки изкупуването на Credit Suisse от Швейцарският кредитор UBS се стреми да предотврати глобална банкова криза. (Снимка от Fabrice COFFRINI / AFP) (Снимка от FABRICE COFFRINI/AFP чрез Getty Images) Вижда се служител в силует със знак на швейцарския банков гигант UBS и знак на банка Credit Suisse в Цюрих на 20 март 2023 г. - Акциите в европейските банки потънаха на 20 март 2022 г. въпреки изкупуването на Credit Suisse от швейцарския кредитор UBS, насочено за предотвратяване на световна банкова криза. (Снимка от Fabrice COFFRINI / AFP) (Снимка от FABRICE COFFRINI / AFP чрез Getty Images) Fabrice Coffrini/AFP/Getty Images

В изявление UBS описа споразумението като уреждане на „наследствен въпрос“ и каза, че то е било напълно провизирано в предишни периоди.

Други фирми от Уолстрийт, включително Barclays, Deutsche Bank и Goldman Sachs, преди това бяха засегнати от още по-големи глоби, за да постигнат токсични ипотечни споразумения с правителството на САЩ.

Общо казано, прокурорите казват, че са наложили над 36 милиарда долара глоби за поведение, което подхранва финансовата криза от 2008 г., включително от банки и рейтингови компании.

Източник: cnn.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР