Убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе отвори дебат

...
Убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе отвори дебат
Коментари Харесай

5 години след зверското убийство на Виктория в Русе: Извергът Северин се отърва леко

Убийството на телевизионната водеща Виктория Маринова в Русе отвори спор в обществото за ниските присъди на жестоките убийци и проправи път към законодателните промени, които анулираха опцията за кратко правосъдно разследване при сходен жанр закононарушения.
Точно преди пет години България бе потресена от новината за осъществено тежко закононарушение край река Дунав.
В храсталаците в региона на бетонната алея на брега на реката бе открита изнасилена, а по-късно и убита младата журналистка. Убиецът на Виктория Маринова съумя да се укрие, само че бързо бе открит и арестуван. Оказа се, че това е едно примитивно създание с несдържан полов нагон, произхождащо от ромските гета на Русе. Северин Красимиров обаче се измъкна от строгостта на закона и се избави от пожизнен затвор, какъвто обществото упорства, че заслужаваше. Присъда от 30 години му бе дадена поради малка врата в закона, позволяваща делото да се гледа по реда на съкратеното правосъдно разследване, написа Телеграф.
Народното неодобрение против тази очевидна неправда обаче принуди депутатите да създадат законодателни промени. Така идващите убийци като Северин Красимиров към този момент не могат да се спасят от доживотния затвор и затвор до живот без право на подмяна. Още след произнасянето на присъдата на 22 април 2019 година от Окръжния съд в Русе околните на Виктория Маринова желаеха среща с русенските депутати и адвокати за разискване на опциите за отпадане на съкратеното правосъдно разследване при осъществяване на тежки умишлени закононарушения. Гласовете в обществото се надигнаха още повече, когато не след дълго в България се случи последващо извънредно закононарушение – убийството на 6-годишната Кристин от сливенското село Сотиря. Отново осъществено от примитивник с генезис, който не е належащо да се показва, само че малко на брой не биха се досетили, несъмнено.
Година след гибелта на Виктория и Кристин Народното събрание анулира съкратеното правосъдно разследване при съзнателно причиняване на гибел. С това отпадна опцията безмилостните невъзмутими убийци да прибягват към съглашение с прокурор, които съдът да утвърждава, откакто признаят обстоятелствата, изложени в обстоятелствената част на обвинителния акт, и по този метод да се възползват от правото за понижаване на наказването. Точно от тази опция се възползва килърът на Виктория. Ако има положително държание, Северин Красимиров, който тогава бе на 21 години, може да излезе от пандиза, преди да е навършил 50 години – възраст, когато един мъж към момента е в силата си. Може и да сътвори поколение, само че жертвата му в никакъв случай няма да види порасналата си щерка.
Смъртта на Виктория Маринова потресе Русе и страната. Преди пет години – на 6 октомври, хора, разхождащи се край Дунав в топлия съботен следобяд, виждат в околните шубраци тялото на бездиханна млада жена. Веднага звънят тел. 112 за помощ и минути по-късно бетонната алея е отцепена от полиция. Пристигналият медицински екип единствено открива гибелта на младата жена. Става ясно, че това е 30-годишната Виктория Маринова, водеща в локалната кабеларка TVN, която е благосъстоятелност на някогашния й брачен партньор Свилен Максимов. Никога до тогава тежко престъпно закононарушение, осъществено в Русе, не е получавало подобен необятен отзив освен в страната, а и в цяла Европа.
Незнайно по какъв начин и за какво на гърба на цялата голяма покруса се появи едно манипулативно изказване, че в Русе е убита журналистка поради работата й и поради следствия, които е имала желание да прави. Целите явно бяха политически и обслужиха избрани кръгове, които през днешния ден са се прегърнали дружно във властта, само че преди 5 години събитията бяха разнообразни. Още тогава локалните публицисти и околните на Виктория изключваха такава версия, само че манипулативното изказване прикова погледите на света към крайдунавския български град. Репортери на международни организации като Ройтерс и Франс прес бяха изпратени в Русе. Край Дунав дойде и словашки кореспондент да търси подобие със случая в родината си – бруталния разстрел на проверяващия словашки публицист Ян Куцияк. Оператори насочиха камери към бетонната алея край Дунав, където Виктория правела съботния си крос, преди да бъде изнасилена и убита. Разследващите бързо стигнаха до причинителя на гнусното закононарушение. Следите водеха към русенския ромски квартал „ Тракция “, където в схлупена къщичка разкрили облеклата на изнасилвача. Жената, с която живеел на фамилни начала, не побързала да ги изпере. Самият той духнал към Германия при майка си. Четири дни след закононарушението в град Щаде немските управляващи задържаха 21-годишния Северин Красимиров. Той бе върнат в България. Стана ясно, че преди да извърши закононарушението, цяла нощ Северин гулял с компания в другия ромски квартал на Русе – „ Селеметя “. Употребил огромно количество алкохол и на сутринта тръгнал да се прибира пешком към дома си в „ Тракция “. За по-направо минал през бетонната алея, където срещнал спортуващата Виктория и нагонът на примитивника се отключил. Той просто желал да се задоволи, а младата жена се съпротивлявала, което предизвикало и последващото й ликвидиране. Според криминалистите задачите на Северин били да не го издаде, в случай че остане жива.
След гибелта на Виктория близки и другари основаха в нейна памет фондацията „ Направи положително за чужд “, с цел да продължат благотворителната активност на отишлата си без време млада жена. „ Вики вярваше, че да проявиш съпричастност и да дариш, не се изисква доста. И в случай че всички дарим положително или отделим даже алегорични средства, за нас това няма да коства съвсем нищо, само че за някого ще значи доста, ще помогне в потребността, ще подари вяра. Вики постоянно се е впускала във всяко сходно начинание с добротата и силата си, които знаем, че сте усетили по какъв начин струеха от нея. Зад всяко положително дело на компанията или на TVN ще намерите нейното присъединяване и работа. Много от акциите и самодейностите въобще не са били огласявани публично… Не тъй като е нямало предпочитание да бъдат огласявани и споделяни, а тъй като не всяко такова начинание би трябвало да е „ вест “, нали? По-скоро… всекидневие, би споделила тя “, пишат приятелите й в уеб страницата на фондацията.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР