Убийството на молдовеца Степан Рибаков сигурно след време ще се

...
Убийството на молдовеца Степан Рибаков сигурно след време ще се
Коментари Харесай

Помните ли Степан Рибаков? Жестокото му убийство се свързва с това на Илия Павлов, капка кръв издава килъра

Убийството на молдовеца Степан Рибаков несъмнено след време ще се учи в учебниците по криминалистика. Извършено е на 8 март 2003 година, единствено 18 часа след ликвидирането на шефа на " Мултигруп " Илия Павлов и четири дни преди в Белград земунските мафиоти да гръмнат премиера Зоран Джинджич.

Смъртта на молдовеца белязва последния стадий от мутренския преход у нас, когато всеки е против всеки, а огромните босове се оглеждат в чужбина и търсят директни пътеки за бягство.

Ликвидирането на Степан Рибаков на процедура ще остане неразкрито и ненаказано, откакто на 3 април Върховният касационен съд оправда единствения обвинен за осъществяването на мократа поръчка и пуска
Серафим Антонов - Фиката на независимост.


Серафим Антонов - Фиката

Първите изстрели остават незабелязани. За страничните наблюдаващи от колите, които профучават в региона на " Дървеница ", всичко наподобява по този начин, като че ли двамата водачи на " Мерцедес " и " Сеат толедо " са спрели за другарска раздумка.

Това, което не виждат, е по какъв начин убиецът е извадил автомат " Калашников " 7,62 мм и стреля с няколко откоса. После пали колата си и изчезва. Жертвата му остава да лежи в локва кръв на шосето. Само часове преди гибелта си Степан Рибаков е имал среща със съдружника си Димитър Джамов в офиса му в хотел " Хемус ". Разговорът е къс и настоятелен. Степан предлага на Джамов метод да изплати задълженията си към молдовските кредитори, които го преследват към този момент няколко месеца поради доставка на горива. Обяснява му, че бърза, тъй като би трябвало да се види и с няколко свои сънародници, на които урежда да получат българско поданство.

Звъни и на брачната половинка си Таисия и дава обещание да се прибере по-рано у дома. Според обвинителния акт Серафим Антонов разполага с предварителна информация за маршрута на Степан Рибаков. Заедно с него в колата е и Росен Митров, който кара.

Двамата причакват " Мерцедес " -а на молдовеца на кръстовището на бул. " Проф. доктор Иван Странски ", вършат му класическо заграждение и го принуждават да спре. Фиката излиза и стартира да стреля, твърди обвиняването.

През това време ръчно направеният заглушител на автомата изхвърча, завърта се, удря убиеца в носа и изпада на задната седалка на мерцедеса. Стрелецът не губи хладнокръвие и продължава да стреля с окървавено лице. Със сетни старания Степан Рибаков се пробва да се измъкне от колата, отваря вратата и се свлича на шосето.

Нападателят се качва на " Сеат " -а и с гневна скорост се отдалечава от мястото на престъплението. В бързината не вижда, че капки кръв са се стекли от разрушения му нос по вратата на колата. Именно това по-късно ще се окаже главният коз на обвиняването, който свързва Серафим с убийството.

Протокол за оглед

" Стъклото на предната дясна врата е съвсем изцяло счупено и отворът е с размери 71 на 40 см. В капака на жабката на автомобила се откри деформиран патрон, непостоянен диаметър. В багажника се откри черна чанта от изкуствена материя със закопчана закопчалка. В нея се откриха географски атлас на Съюз на съветските социалистически републики и плик с надпис " На юриста ", в който се откриха фотокопия на документи за идентичност на Степан Киров - молдовски жител и документи на Иван Николаевич Чедар, нужни за кандидатстване за българско поданство.

От лявата страна на автомобила се откри да лежи на лявата си страна мъртвец на мъж на забележима възраст към 30 години. Дясната ръка е свита, под главата на асфалта се вижда локва червеникава течност. "

Докато дежурният следовател Марио Влахов прави оглед на мястото на престъплението, килърът на Степан Рибаков се придвижва със сеата към XXVII поликлиника в " Младост ".

Според обвинителния акт там, дружно с Росен Митров, Серафим се пробва да заличи следите си. Залива тапицерията с нафта, по-късно напоява и... чифт мъжки чорапи, възпламенява ги и ги пъха под предния похлупак на " Сеат " -а. Колата пламва, а Фиката бяга към пазарчето на " Младост ". Свидетели разказват мъж с рани по лицето и нахлупена ниско над очите шапка. Така по-късно е формиран и фоторобот на хипотетичния палач.



Материалите от следствието сочат, че ликвидирането на Рибаков също е поръчано, както и това на Илия Павлов. Години по-късно даже се твърди, че еднакъв човек е поръчал и двата разстрела. Причините за убийството на молдовеца по този начин и не се обясняват до дъно. Друга версия пък сочи бизнеса му с горива и неизяснени връзки с молдовски контрагенти като главен претекст. Факт е, че година преди да бъде погубен Рибаков, във Велико Търново е убит показно най-хубавият му другар Румен Николов - Руснака. Като гарант тогава беше апетитен русенецът Артур Торосян, само че връзката му с убийството по този начин и не беше потвърдена.

Това, което свързва Серафим Антонов с ликвидирането на молдовеца, е капка кръв, открита върху опожарения " Сеат " в " Младост ".

ДНК експертиза потвърждава, че тя е от Серафим. Следователите, които са правели огледа, са направили съществена неточност - поемните лица не са осведомени тъкмо с това доказателство. В свидетелските си показания в съда всички настояват, че когато са стоели даже зад полицейските заграждения, въпросната капка кръв не им е била показвана. Едното поемно лице е оператор от Нова телевизия, а другото - служителка от пощенски клон.
Оправдан е и Росен Митров - другият обвинен. Съдът смята, че не са налице директни доказателства, които да го свържат с деня на убийството. Сеатът, с който са се придвижвали убийците, е бил закупен от него дни по-рано, само че се оказало, че колата била крадена.

На припек

Повечето от участниците в трагичните битки от тези години не обичат да си спомнят за предходните си " подвизи ". Бившият водач на Илия Павлов и герой Димитър Джамов, против който имаше три опита за ликвидиране, споделя: " Не желая да се връщам обратно. Каквото е трябвало да стане, се е случило ", твърди той.

Вдовицата Таисия също избира да не приказва за гибелта на брачна половинка си: " Страх ме е, а и нямам доверие, че нещо би могло да се промени. След като пуснаха убийците му на независимост, мога да чакам всичко ", уверена е тя.

Със гибелта на Степан Рибаков се поставя и завършек на така наречен молдовско настъпление в България. Фирмата, в която той има присъединяване, през днешния ден работи единствено фиктивно и от дълго време е спряла вноса на горива.

Мира НАЙДЕНОВА, БЛИЦ
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР