Убивайки иранския генерал-майор Касем Солеймани с въздушен удар близо до

...
Убивайки иранския генерал-майор Касем Солеймани с въздушен удар близо до
Коментари Харесай

Ройтерс: Ударът по Солеймани ще бъде усетен далеч извън Близкия изток

Убивайки иранския генерал-майор Касем Солеймани с въздушен удар покрай багдадското интернационално летище, Доналд Тръмп пое геостратегически риск, който беше съвсем невероятно да си представим да бъде стихотворец от който и да било различен президент на Съединени американски щати.

Ефектът му, който е в действителност труднопредсказуем, към този момент се усеща надалеч оттатък Близкия изток - и тъкмо сега никой не знае до какво ще докара това.

В някои връзки, несъмнено, ударът е просто последната ескалация в продължаващия от години конфликт посредством медиатори, който бушува в Близкия изток от близо две десетилетия.

От Сирия до Ирак, Йемен, Ливан и оттатък тях, това е конфликт, който към този момент е лишил живота на стотици хиляди. Особено през последната година беше ясно, че както Иран, по този начин и неговите съперници стопират да съблюдават разпоредбите, след привлеклите публичното внимание набези против танкери в Персийския залив и против саудитската енергийна инфраструктура.

А след нанесените предходната седмица ответни удари на Съединени американски щати против подкрепяна от Иран паравоенна група в Ирак - и нещо, което приличаше на опит за завладяване на посолството на Съединени американски щати в Багдад в отговор на нанасянето им - нещата към този момент навлизаха в непроучени територии.

В кратковременен проект е неразбираемо дали едностранните дейности на Съединени американски щати - които евентуално са шокирали мнозина във Вашингтон толкоз, колкото и на друго места - ще покачат или намалят вероятността от принуждение в района. Солеймани - в доста връзки вторият най-влиятелен човек в Иран - нормално щеше да бъде основната фигура, вземаща решение за реакцията.

Множество сили в Техеран и на други места ще се борят за предимство след гибелта му и до момента в който някои ще желаят като част от тази битка да провокират безпорядък в района, други може да са малко по-склонни към въздържаност.

Съединени американски щати споделят, че Солеймани и командваните до момента от него Бригади Ал Кудс на иранския Корпус на гвардейците на ислямската гражданска война са подготвяли нови набези против американски дипломати, военни и бизнесмени. Съединени американски щати дадоха да се разбере, че са изключително загрижени за сигурността на посолството.

Генерал Марк Мили, ръководител на Съвета на началник-щабовете на въоръжените сили на Съединени американски щати, предизвести, че всеки, който се опита да го превземе, ще се сблъска самичък с " циркулярния трион " на американските военни сили.

Дали в този момент това е станало повече или по-малко евентуално в кратковременен проект ще зависи от това, по какъв начин ще се развият битките за власт в Техеран и дали детайли, които може да са евентуално още по-войнствени от убития военачалник, ще могат да повлияят на решенията.
Други евентуални реакции може да включват нови офанзиви против корабоплаването в Персийския залив, въпреки че това ще даде опция за деяние на тези фигури в Съединени американски щати - както и в Израел и в страните от Персийския залив - които от дълго време желаят да разрушат иранския боен потенциал.

В по-дългосрочен проект, отговор от страна на Иран е неминуем - и евентуално може да докара до началото на пълномащабна районна война. Също толкоз значима е реакцията на локалните и световни съдружници и съперници на Америка.

Русия, а от ден на ден и Китай, към този момент наподобява бяха на път да се въвлекат в районното опълчване, като единствено преди дни оповестиха взаимни военноморски учения с Техеран. Дали те въпреки всичко биха се провели, в случай че силите на Съединени американски щати и Иран намерено си разменяха удари, надалеч не е несъмнено - само че най-вероятно съветският президент Владимир Путин щеше да бъде изкушен да ускори поддръжката си за Техеран.

Двете народи имат комплицирани връзки, само че бяха релативно ефикасни съдружници, съответно в Сирия, въпреки че също по този начин се борят между тях за въздействие и достъп /до ресурси/ в целия Близък изток.

Съюзниците на Америка също ненадейно ще обмислят позицията си. Европейските страни изключително от дълго време показват терзания от все по-войнствения метод на Тръмп към Иран и няма да имат никакво предпочитание да бъдат въвлечени в каквато и да било открита война. Ако обаче не поддържат Тръмп, без подозрение ще засилят към този момент възходящото напрежение сред Съединени американски щати и техните съдружници.

Иракското държавно управление е в изключително комплицирана позиция, защото има на своя територия както американски, по този начин и ирански сили. В сходна позиция са и засилващите се протестни придвижвания както в Иран, по този начин и в Ирак. Солеймани беше считан за един от архитектите на подхванатите наскоро ограничения против сходни дисиденти - само че това не значи, че те ще изпитват необикновен възторг от американски дейности, сходни на преди малко демонстрираните от Тръмп.

Нищо от това наподобява не тормози президента на Съединени американски щати. Още след встъпването си в служба, той демонстрираше неодобрение от въздействието на по-установените външнополитически и военни фигури, за които съгласно някои известия в медиите той явно счита, че се пробват да го управляват.

Почти всички - в това число някогашният министър на защитата Джим Матис - към този момент напуснаха неговата администрация. Докато той се доближава към президентски избори и чувания за импийчмънта си, може да си прави политическите сметки, че като наподобява мощен и съдбоносен във боен проект, това може да се хареса на неговата политическа база, въпреки да тормози мнозина други.

Това може да ни води към най-притеснителния урок от удара в петък и всичко последвало го. Повече от който и да било различен, даже от Путин, Солеймани беше образец за водач, който без стеснения пренебрегваше каквито и да е съществуващи правила и предизвикваше кървясъл безпорядък, служител на неговите цели и упоритости. Това е държание, което от ден на ден се трансформира в интернационална норма с всеки минал ден и никой не знае до каква степен ще докара това. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР