Убиецът на студента Андрей Монов - австралиецът Джок Полфрийман -

...
Убиецът на студента Андрей Монов - австралиецът Джок Полфрийман -
Коментари Харесай

Пускат по-рано от затвора убиеца Джок Полфрийман

Убиецът на студента Андрей Монов - австралиецът Джок Полфрийман - излиза на независимост. Това реши състав на Софийския апелативен съд, ръководен от скандалния началник на грантаджийския Съюз на съдиите в България Калин Калпакчиев, написа Монитор.

Полфрийман, който бе наказан през 2011 година на 20 години затвор, излиза на независимост 12 години предварително.

Предстои да стане известно с какви претекстове съдиите от по-горната инстанция са решили да съкратят изтърпяването на наказването на Полфрийман с 6 години и 10 месеца по-рано.  

През май 2019 година австралийската тв АВС заяви, че той е оповестил гладна стачка в пандиза. Причината за митинга била, че управата на пандиза и българските управляващи имали незаслужено отношение към него във връзка с правото му на работа зад решетките, показва ABC

През май 2018 Джок Полфрийман, който изтърпява 20-годишна присъда за убийството на студента Андрей Монов, самичък отдръпна настояването си за предварително освобождение от пандиза, писа тогава правният уебсайт " Лекс ". После обаче той направи ново искане, което му е било отказано от Градския съд.

" Тричленен състав на Апелативен съд – София с ръководител Калин Калпакчиев и членове Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева прегледа през днешния ден тъжба против решение на Софийския градски съд (СГС), с което е оставена без почитание молба за предварително условно освобождение на австралийския жител Джок Полфрийман.

Апелативните магистрати намират жалбата за основателна и Полфрийман може да излезе на независимост. В случая са налице са законовите учредения за предварително условно освобождение. Мотивите на правосъдния състав ще бъдат оповестени на уеб страницата на съда ", написа в прессъобщение на съда.

През юли 2011 година Върховният касационен съд дефинитивно осъди Полфрийман на 20 години затвор, само че той на практика е в ареста от края на 2007 година, когато извърши убийството в центъра на София. След спор и сборичкване тогава с компанията на Монов, австралиецът намушка съдбовно с нож студента и рани Антоан Захариев.

Тъй като към този момент е изтърпял половината от наложеното му наказване, Полфрийман се възползва от правото си и от променения закон, с цел да изиска предварително освобождение.

Софийският градски съд трябваше още през м.г. да прегледа молбата му, само че наказаният пожела да се запознае с импортираните документи от затворническата администрация.

Делото беше отсрочено, само че Полфрийман решил, че няма смисъл да желае предварително освобождение, откакто мнението на администрацията е, че би трябвало да стои още в пандиза.

В документите пишело, че Полфрийман е прецизен и изпълнителен, само че имало още какво да се работи с него. През последните години бил награждаван 10 пъти и нямал санкции.

След като стана ясно, че Полфрийман желае да излезе от пандиза, бащата на убития Андрей Монов – известният психолог и някогашен народен представител от Българска социалистическа партия Христо Монов, се закани, че ще търси способи за отмъщение, в случай че съдът пусне наказания.

" Ако съдът реши да освободи австралиеца, ще се съобразя с това решение и ще се върна към други кодекси на човешки взаимодействие – като Стария завет. Око за око, зъб за зъб, нищо, че съм на 60 години. И аз съм служил в специфичните елементи и си припомням някои неща ", сподели Монов пред Bulgaria On Air.

Името на Полфрийман нашумя още веднъж през 2016 година В пандиза той стана ръководител на затворническо съдружие, което се бори за правата на лишените от независимост.

Заради тази му самодейност, неговата сънародничка Каролайн Стейпълс го номинира тогава за „ Човек на годината “ в класацията на Българския хелзинкски комитет (БХК), което провокира публичен скандал и правозащитната организация отдръпна номинацията му.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР