У всички нас буди недоумение защо президентът е развил вкус

...
У всички нас буди недоумение защо президентът е развил вкус
Коментари Харесай

Даниел Лорер: Редно е фигурата на президента да се върне обратно в конституционното ѝ русло

„ У всички нас буди неразбиране за какво президентът е развил усет към упражняването на власт и се пробва да вмени на изпълнителната власт да не упражнява такава, с цел да може той “.

Това сподели в студиото на „ Тази заран “ националният представител от „ Продължаваме промяната – Демократична България “ Даниел Лорер.

Трябва ли в главния закон ясно да се запише участието на България в Европейския съюз и НАТО?

„ Нашето мнение е, че службите са за запазване на сигурността. Сигурността е обвързване на кабинета. Тези служби би трябвало да работят за определеното законно държавно управление на страната. Тези служби не проверяват. Разследва прокуратурата. Тези служби, отпред с ДАНС и ДАР, са разследващи. Те би трябвало да събират информация, а не да дават политически оценки. Те би трябвало да събират информация, с цел да може органите на реда, да се възползват и да работят оперативно за спазването на закона и реда “, уточни той.

„ Неприемането на отчетите на службите е знак, че ние не одобряваме качеството на работата им и тяхното политизиране. При последното чуване ръководителят на ДАНС си разреши от трибуната на Народното събрание да раздава политически оценки. Агенцията не би следвало това да прави “, добави Лорер.

Напрежението сред президента и кабинета продължава

„ Президентът е фигура, която би трябвало да ръководи българската нация. Президентът не господства. Упражняването на власт е дело на Министерския съвет. Фигурата на президента би трябвало да бъде върната там, където по Конституция основателите са планували тя да бъде. Разширяването на властта ѝ заради политическия вакуум през последните две години беше особеност. Редно е да се върне назад в конституционното ѝ русло “, изясни той.

„ Президентът има представителни и обединителни функционалности, не тъй като по този начин има изявление в нашия запис, а тъй като по този начин написа в Конституцията – това е неговата роля. Ако на някой не му харесва, да си показа различен модел на Конституцията, където написа, че президентът си ръководи еднолично “, разяснява депутатът.

„ Естествената реакция на Народното събрание е да каже – един миг, този президент надвишава пълномощията си. В Конституцията написа, че сплотява, а той желае да е политическа мощ “, акцентира Даниел Лорер.

От партията оферират още обвинител №1 да не ръководи прокурорския съвет

„ Няма късмет Делян Пеевски да бъде препоръчан за началник на ДАНС, нито да бъде подсилен. Не мисля, че има опция да бъде подсилен или препоръчан. „ Движението за права и свободи “ в никакъв случай не се е отказало Делян Пеевски да бъде техен народен представител. Имало е рецензии от нас и от нашите сътрудници по целия свят. Той няма да написа Конституцията, а ще поддържа това, което ще създадем. Важно е да се каже, че това беше голям компромис. Дали да продължим да имаме серия служебни държавни управления, които тласкат България надалеч от нейната европейска ориентировка, или да си кажем, че след три избора е ясно, че България не може да се ръководи, в случай че няма сделка, сглобка, коалиция и да се борим за неща, които считаме за значими. Едно от тях е правосъдната промяна. Конституционната промяна изисква и ГЕРБ, и Движение за права и свободи “, сподели още той.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР