У нас всичко се решава след като бъде провокиран скандал.

...
У нас всичко се решава след като бъде провокиран скандал.
Коментари Харесай

Военното министерство даде „заден“ на идеята си за продажба на морски имоти

У нас всичко се взема решение откакто бъде предизвикан скандал. Такъв е казусът с подготвяната продажба на военни парцели с отпаднала нужда по Черноморието. Министърът на защитата Красимир Каракачанов през днешния ден е издал заповед за преустановяване на процедурата за осъществяване на търга за продажба на 19.847 дка, който се намират в местността „ Герени “ на община Созопол, в Бургаска област.

Съобщението на страницата на военното ведомство е повече от сбито. В него се споделя, че „ решението е въз основа на завършила инспекция, разпоредена от министъра на защитата “.

Трудно е да се изясни, за какво „ инспекцията “ е осъществена откакто към този момент беше разгласен търгът за този извънредно атрактивен парцел в Созопол, а не преди този момент, с цел да се постанова в този момент министерството да връща депозитите на деклариралите интерес мераклии да купят тези близо 20 дка край античния град.

Тук е моментът да напомним, че този терен се намира на към 200 м от морето, в непосредствена непосредственост до къмпинг "Роял бийч " и до ваканционните комплекси "Блу ориндж " и "Хасиенда бийч " и съгласно предходното съобщение новият му притежател трябваше да бъде определен на 4 септември. Да не приказваме за „ оценката “ на този извънредно атрактивен терен, която съгласно публично оповестената начална тръжна цена беше оповестена на символичните 466 500 лв..

Вярно е, че при „ наддаването “ би могло да се реализира много по-висока цена, само че дано не забравяме, че евентуалните играчи за сходни парцели надалеч не са инцидентни хора и опцията да подхващат дейности по „ надцакване “ е повече от заблуда.

Още повече, че в този случай беше безусловно несъмнено, че някогашните казарми се приготвят за превръщането им в първокласен ваканционен комплекс....?!

Все още не е ясно, по какъв начин ще завърши сагата с другите два терена, които министерството се канеше да продаде. Този, което са ситуирани на първа линия по бреговата линия на юг – в община Поморие и край созополското село Черноморец.

Напрежението към идните продажби докара даже до конфликт сред кметове от ръководещата партия ГЕРБ и Кабинета. Причината е, че поданици на двете обитаеми места оповестиха, че готвят митинги поради национализацията на земи, които са наследили от дедите си и даже желаеха оставката на вицепремиера и боен министър Красимир Каракачанов. Тема, която „ Банкеръ “ създава повече от месец.

Кметовете на Черноморец - Добри Добрев и на Поморие - Иван Алексиев реагираха остро против това решение и поддържаха своите съграждани.

В първият случай – този с парцелите в Черноморец, абсурдът към действителните притежатели на земите, върху които са били построени някогашните военни поделения и претенциите на военното министерство към тях са повече от безумни. Нека не забравяме, че множеството от земите тук са били възобновени на наследниците на земеделските стопани тук от Областната дирекция "Земеделие и гори " в Бургас, само че до момента те не са могли да влязат във притежание, защото те са били „ под опеката “ на военните.

Проучването на историята на тази територия демонстрира, че някогашните военни поделения са били построени върху частни аграрни земи и в този момент наследниците на близо 150 някогашни стопани са потвърдили с документи, че не са получавали компенсации за отчуждаването им и надалеч нямат желание да не престават да търсят правата си по всички законни способи.

Продължава обаче да „ виси “ въпрос по какъв начин една публична конструкция, каквато е поземлената комисия в региона е удостоверила правата им, а в това време военните упорстват за противоположното?!

Не по-малко сериозен е конфликтът сред военният министър и кмета на община Поморие Иван Алексиев, който напълно не счита да се помири с възможна развръзка на разногласието при който изоставените казарми местността "Кротирия ", ситуирани западно от Стария град на повърхност от 56 декара, ще бъдат продадени на някой който сигурно би планувал съществено бетониране на тази брегова линия, вместо тя да се трансформира в крайбрежен парк, каквато е концепцията на кметството тук. Тези дни Алексиев изрично съобщи, че разногласието за тези парцели сигурно ще финишира в съда.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР