У нас легалните неща никога не са били особено печеливши.

...
У нас легалните неща никога не са били особено печеливши.
Коментари Харесай

Кирил и Асен да минат в нелегалност, Радев - и той

У нас легалните неща в никакъв случай не са били изключително печеливши. Ако живееш и работиш почтено, системата ти намира цаката и в избран миг имаш два избора - да виеш от бедност до дълбока напреднала възраст или да грухтиш решето край копанята, до момента в който играеш по нейните правила.

Тази елементарна истина живелите и израснали в чужбина надълбоко не я схващат и въобще не допускат до какви мащаби са стигнали метастазите на нещото, което от благовъзпитание назоваваме статукво, а то си е мръсна кочина.

Затова можем единствено със състрадание да приемем решението на Конституционния съд за, по една чиста случайност съвпадащо по време с предизборната акция. В която, както настояват социолозите, групировката на Кирил Петков и Асен Василев заплашително върви нагоре.

За какво им трябваше да афишират тези проценти? Навлякоха си единствено неприятности. Процентите в една акция са като парите в банката - трупай ги и си трай. Но от " Промяната " ги разгласиха шумно, започнаха офанзива и най-логично беше да ги плеснат през ръцете. И ГЕРБ, и Българска социалистическа партия, и Движение за права и свободи. Че и Костов ги упрекна в говорене на лъжи. Но дали са почтени тези симпатични младежи е едно, а дали познават терена, на който са попаднали - напълно друго.

Факт е, че сега, в който направиха поръчка за присъединяване в политиката, обърнаха против себе си всички останали. Защо? Защото се видя, че хората с икономическа власт, хората с задоволително запас да въздействат върху политиката, взеха решение да заложат на тях. Тоест, и на тях. И това мигновено ги трансформира във зложелател на всеки, мечтаещ да се уреди с порции и изрично отказващ да ги отстъпи или показа.

Пред закона всички сме равни и въпросът с поданството на Кирил Петков беше прегледен образец за това - сгазил си лука, приеми следствията.
 Кирил Петков преди решението за поданството му: Притеснен и отчаян съм! Кирил Петков преди решението за поданството му: Притеснен и отчаян съм!
" Притеснен и отчаян съм "! Това сподели съпредседателят на " Продължаваме промяната " Кирил Петков във връзка идното решение на Конс...

Но хайде да се опитаме същия този Закон по същия еднакъв метод да го използван към чекмеджетата, кюлчетата, къщите в Барселона, петтерасието и раздаваните сред шепа хора милиони. Или съумял млад мъж по едно и също време началник на ДАНС и народен представител? Къде си, Законе? Страхуват ли те?

Използването на бюрократични и административни хватки е единствено част от необятната палитра похвати, които статуквото употребява, с цел да оцелява и да се мултиплицира. Че не си част от него се схваща по две неща - понатупват те Национална агенция за приходите и прокуратурата, а пък съдът отсъжда изцяло без значение, че който и да си, за каквото и да си пристигнал, към този момент можеш да си вървиш. Да, по този начин е у нас. Уелкъм в родината на всички, решили да се върнат и да я трансформират.

Голяма част от специалистите разясниха, че " Промяната " се е появила в отговор на публичното очакване, че единствено някой, пристигнал от чужбина, може да побутне добре циментираната корупция. Дали задачата не е тъкмо да се разочароваме за следващ път от този вид попълнения? И да се примирим с " това, което имаме като политици "?

Ако Конституционният съд беше взел решение, противоположното на вчерашното, нещата биха стояли другояче. Решението обаче постави един страдалчески ореол върху " Промяната " и единствено придаде добавена стойност към съществуващите благосклонности.

Не схванаха силоваците, че единствено с мускули не става, би трябвало и ум. Наказателните мероприятия постоянно имат противоположен резултат, тъй като множеството хора съчувстват на бития, а не на биещия.
 В задграничната преса: Кирил Петков е фотогеничен и известен, а Асен Василев - студен стратег * В задграничната преса: Кирил Петков е фотогеничен и известен, а Асен Василев - студен стратег*
Участието в служебното държавно управление направи тандема сред хладния пълководец Асен Василев и фотогеничния и печелещ благосклонности Кирил Петков п...

Затова опитът Кирил Петков да бъде дискредитиран и надлежно - дисквалифициран, е единствено официално сполучлив. Сгафил с бумагите или не, по-важно е какво прави, какво желае да прави и по какъв начин тъкмо.

Атаките към " Продължаваме промяната " и персонално към президента Радев навеждат на мисълта, че всеки, решил да рути кочината, би трябвало да го прави безшумно, малко по малко, съвсем незаконно. До момента, в който количествените натрупвания са задоволителни за качествени промени. Тоест, за сериозна " Промяна ", а не за тестова. Системата е тествана и постоянно е показвала, че умее да реагира.

Това, несъмнено, е смешка. Нелегалната битка от дълго време е в предишното. Демокрацията допуска и изисква цялостна неприкритост и легалност. Но малко самокритичност, трезва самокритика и признание на грешките няма да навреди нито на Кирил и Асен, нито на Радев.

Ако в първото деяние на пиесата на стената виси пушка, тя безусловно ще гръмне. Този откъс на великия Чехов се сбъдна с поданството на Кирил Петков, висящо си през цялото време съвсем неусетно някъде там. В нашия случай можем единствено да се надяваме, че като е гръмнала пушката, не е пристигнал краят, а публиката най-накрая се е събудила.

Автор: Евелина Гечева
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР