У нас бензинът е един от най-евтините, но покупателната ни

...
У нас бензинът е един от най-евтините, но покупателната ни
Коментари Харесай

Колко резервоара с бензин пълнят българите и други европейци с една заплата?

У нас бензинът е един от най-евтините, само че покупателната ни дарба също е ниска

Цените на горивата са една от най-обсъжданите тематики, изключително през тази година. След покачването им у нас във втората половина на годината, през последните две седмици се регистрира лек спад в цените. Къде е България по цени на бензина по отношение на другите страни от Европейски Съюз и кои жители дават най-вече пари за бензин по отношение на междинната заплата в страната? направи инспекция, с цел да отговори на тези въпроси, като въпреки всичко се има поради, че някои от страните имат по-специални условия по отношение на горивата.

Справка в уеб страницата numbeo.com, демонстрира, че в София цената на литър бензин е 3,24 лв., а междинната месечна заплата е 1900 лв.. За да се изпълни един контейнер на кола приблизително от 50 литра, българинът би трябвало да заплати 162 лв.. Това значи, че междинната заплата у нас стига да се изпълни резервоара близо 12 пъти.

В Рим цената на литър бензин е 3,80 лв., като междинната заплата е 3000 лв.. Тоест с една междинна заплата в италианската столица може да заредите резервоара си 16 пъти.

Най-привилегировани в тази тенденция са виенчани. Там литърът бензин в австрийската столица е 3,70 лв., а междинната заплата е 5140 лв.. По този метод те могат да изпълнят резервоара на колите си цели 28 пъти.

Същото е ситуацията и в Париж. Цената на литъра там е 3,90 лв., а междинната заплата е 5120 лв.. По този метод парижани с една заплата зареждат 26 пъти резервоарите си.

На противоположния полюс пък е Атина с цена на литър 4,24 лв. и междинна заплата 1780 лв.. Там междинната заплата стига единствено за 8 резервоара.

В две от страните-членки бензинът е по-евтин от този в София - в Будапеща и във Варшава. В Будапеща литърът се търгува за 2,88 лв.. Унгария обаче е по-особен случай, тъй като дълго време цените на горивата там бяха потискани. Преди няколко дни страната отстрани наложения таван на цената на бензина и дизела. Вследствие на това цените започнаха да порастват. Така от 2,40 лв. на литър, бензинът все още се търгува за 2,88 лв., като се чака цената да продължи да пораства. Според икономиста Георги Ангелов, Унгария към този момент е страната с най-висока инфлация в Европейския съюз – цели 23.1% на годишна основа през ноември. Средната заплата в страната е 1800 лв.. Със сегашната цена на бензина жителите на Будапеща мога да изпълнят резервоара на колата си 12 пъти, колкото и българите.

Във Варшава литърът бензин се продава за 3 лв., а междинната заплата е 2300 лв.. Това значи, че поляците там могат на изпълнят резервоарите си 15 пъти.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР