У крайна призова днес западните си съюзници да покажат, че

...
У крайна призова днес западните си съюзници да покажат, че
Коментари Харесай

Киев: Западът трябва да действа сега спрямо Русия

У последна прикани през днешния ден западните си съдружници да покажат, че са подготвени да санкционират Москва с нови наказания, в това число премахване на Русия от SWIFT (Общност за световна междубанкова финансова телекомуникация), с цел да възпрат Кремъл от прекачване на още военни сили против Украйна, съобщи Ройтерс.

В изявление за Ройтерс украинският външен министър Дмитро Кулеба сподели, че въпреки Киев да не разполага с нова информация, която да сочи, че Русия е решила да предприеме нови военни дейности против Украйна, е значимо Западът да работи в този момент, с цел да не допусне това да се случи.

Украйна се пробва да укрепи интернационалната поддръжка в опълчването си с Москва

против скупчването на съветски войски по източните ѝ граници и в Крим. „ Нямам информация, че към този момент е взето решение за започване на военна интервенция против Украйна. Така че нещата могат да се развият и в двете посоки”, сподели Кулеба.

„ Именно по тази причина реакцията на Запада, консолидираната реакция на Запада е толкоз значима в този момент, с цел да се попречи на Путин да вземе това решение”, акцентира външният министър.

Киев и Москва се упрекват взаимно за неуспеха на прекратяването на огъня в източния Донбаски район ,

където от 2014 година украински войски се борят с подкрепяни от Русия сили в спор, който съгласно Киев е лишил живота на 14 000 души.

На срещата си с американския държавен секретар Антъни Блинкен предходната седмица Кулеба изиска от Вашингтон да обезпечи „ мощни средства за електронна война” за опълчване на опциите на Русия да заглушава украинските връзки. Украинският първи посланик разкри още, че е настоял на срещата на външните министри от Европейски Съюз в понеделник да се обмисли „ възбрана на присъединяване на Русия в SWIFT” като част от пакет от нови стопански наказания, в случай че Русия доизостри обстановката.

„ Западната дипломация е пособия за въздържане на Русия, само че всичко ще зависи от това дали са подготвени да преминат от думи към дела” ,

уточни Кулеба.

Украинският външен министър сподели, че Киев не е получил отговор от Кремъл на поканата на президента на Украйна Володимир Зеленски от вторник за диалози за зоната на спор в Донбас.

Вчера Путин предизвести Запада да не минава „ алените линии” на Русия и сподели, че Москва ще отговори бързо и твърдо на всяка провокация. „ Аз разчетох посланието на президента Путин по следния метод: Ние ще прекосяваме вашите червени линии, само че на вас не ви е разрешено да пресичате нашите и ние ще пазиме на всички места нашите червени линии”, съобщи Кулеба.
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР