Тютюнопушенето, слабата физическа активност, работата в запрашена среда и незадоволителната

...
Тютюнопушенето, слабата физическа активност, работата в запрашена среда и незадоволителната
Коментари Харесай

Нужни са комплексни усилия за по-ранното откриване на белодробни патологии

Тютюнопушенето, слабата физическа интензивност, работата в запрашена среда и незадоволителната просвета на хранене са измежду аргументите за появяването на такива болести
 

Доц. доктор Таньо Стефанов, дм, е шеф на Отделението по гръдна хирургия на МБАЛ „ Бургасмед “ от април 2016г. Той също е учител в Медицински факултет – Бургас. Завършва медицина през 1994 година От 1995 година работи в Окръжна болница в Пловдив като хирург. Взема специалности по хирургия през 2001г. и по гръдна хирургия през 2004г. От 2002 до 2004 година е гръден хирург в УМБАЛ „ Свети Георги “, също в Пловдив. От 2008г. до 2016г. е шеф на Втора хирургия в МБАЛ Пловдив. От 2010г. е магистър по здравен мениджмънт, а от 2015г. е лекар по медицина. Член е на българската и на европейската асоциации по гръдна хирургия. Има редица специализации у нас и чужбина. Завършил е курсове по ехография на коремни органи и повърхностни структури, видеоасистирана торакоскопска хирургия, лапароскопска хирургия и фибробронхоскопия.

- Доц. Стефанов, ръководеното от вас Отделение по гръдна хирургия в „ Бургасмед “  наскоро навърши 7 години. Как се развиха диагностичните и оперативни методики за този интервал и какво се промени  в работата ви?

- През 2016г. в „ Бургасмед “ създадохме  първото профилирано поделение по гръдна хирургия в гр. Бургас и региона с моя преподавател от Виена доктор Данчо Янакиев, мир на праха му. От тогава до днешна дата доста се е нараснал броят на миналите пациенти и сложността на осъществените оперативни интервенции.

При нас се правят цялата палитра от оперативни намеси на заболявания на органите ситуирани в гръдния панер, несъмнено без сърцето - бял дроб, медиастинум, плевра и плевралното пространство, хранопровод и диафрагма. Осъществяваме всички диагностични и лечебни оперативни техники без RATS, защото към момента нямаме робот. Това са  фибробронхоскопия (ФБС), медиастиноскопия, трансторакална тънкоиглена биопсия ТТБ, лапароскопска и Видео-асистирана торакоскопска хирургия (VATS) и торакотомии.
 
- Какво оперативно лекуване прилагате в „ Бургасмед “ за злокачествените болести, които към момента са патологията, с която се срещате всеки ден в практиката си?

- За огромно страдание, 3/4 от пациентите ни в отделението са със злокачествени болести, най-вече рак на белия дроб, като огромна част от тях са неоперабилни заради късното разкриване на патологията.  Ракът на белия дроб дълго време се разраства безсимптомно и „ безмълвно “ и когато даде сигнали, тогава към този момент нормално е късно за хирургична намеса, защото на оперативно лекуване подлежат единствено болните в I-IIIA стадии на болестта. В колкото по-ранен стадии е постъпил пациентът за оперативно лекуване, толкоз преживяемостта е по-голяма. Имаме пациенти с над 10-годишна преживяемост след осъществена оперативна намеса. След интервенция при нас, насочваме пациентите към онкотерапевт. Характерно е, че при лекуването на рака на белия дроб се ползва отборен метод. Това е по този начин нареченият онкологичен комитет, в чиито състав са включени хирург, онколог, радиолог, рентгенолог и патолог. През последните години с изключение на оперативното лекуване, химиотерапията и лъчетерапията, се работи с положителни резултати в региона на таргетната терапия и имунотерапията.  При анализирането на молекулярните аномалии при рака на белия дроб, последните проучвания са мощно фокусирани върху създаването на молекулярно-насочени лечения с положителни резултати при отговор.
 
- Кои са главно факторите, които предизвикат развиването на рак на белия дроб?

- За разлика от доста други злокачествени болести, чиито аргументи са в огромна степен незнайни, повода за рак на белия дроб е тютюнопушенето. Тютюневият пушек съдържа повече от 300 нездравословни субстанции с минимум 40 известни мощни канцерогени.  Развитието на рак на белия дроб е директно обвързван с броя на изпушените цигари, продължителността на пушене, както и със наличието на катран и никотин в цигарите.

Тъй като не всички хора, които пушат развиват рак на белия дроб, а и не всички пациенти с рак на белия дроб са с анамнеза за тютюнопушене и други фактори, се смята че има значение и генетичното влечение.

Експозиция на азбест е потвърдено, че е мощно обвързвана с причиняването на рак на белия дроб, малигнен плеврален мезотелиом, и белодробна фиброза. Твърди се, че азбестът усилва с 5 пъти риска от развиване на рак на белия дроб.

Радонът е неподвижен газ и е рисков фактор за рак на белия дроб при уранови миньори. Приблизително 2-3% от белодробния рак годишно се чака да бъде породен от експозицията на този радиоактвен газ.

ХИВ инфекцията и други екологични сътрудници, измежду които берилий, никел, мед, хром и кадмий играят роля при появяването на карцином на белия дроб. 

- Къде бърка българинът, с цел да сме на едно от челните места по този индикатор в Европа?

- Това са „ неприятните привички “ като тютюнопушенето, за което към този момент загатнах, само че също въздействие има и слабата физическа интензивност, работата в запрашена среда и неспазване на условието за прилагане на самостоятелни защитни средства, незадоволителната просвета на хранене и типа храна.

Мога да обобщя, че ниската здравна просвета и систематичните инсуфициенции на здравната система водят до късна диагноза и до неприятни резултати от извършеното лекуване.

Уместно е да се мисли повече за тази патология, а също са нужни и сложни старания за нейното ранно разкриване, защото това е най-честото злокачествено заболяване. Затова молим към сътрудниците, изключително към общопрактикуващите лекари, пулмолозите, невролозите и съдовите хирурзи, по-често да назначават рентгенографии на гръден панер, даже при най-малки подозрения или недоволства от страна на пациентите.

- Ковид си отиде съвсем, само че до каква степен неговите последствия към момента утежняват качеството на живот на прекаралите заболяването?

- При дребен % от пациентите се открива белодробна тромбоемболия. Наблюдават се  неврастенни признаци - главоболие, изнемощялост и липса на мотивация.

Ковид инфекцията беше камшик за човечеството, само че по време на пандемията се направиха голям брой образни проучвания, при които се откриха туморни обединения в ранен стадии на развиване обединения в белия дроб в по-ранен стадии и надлежно се увеличи оперативната интензивност за радикалното им премахване. 
Източник: flagman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР