Тютюнопушенето може да направи човек по-самотен, смята международна група изследователи

...
Тютюнопушенето може да направи човек по-самотен, смята международна група изследователи
Коментари Харесай

Учени назоваха пушенето като една от причините за самотата

Тютюнопушенето може да направи човек по-самотен, счита интернационална група откриватели – с времето околните на пушачите понижават и нараства възприятието им за обществена изолираност. Това опровергава известната концепция, че пушенето е обществена активност, която разрешава да се разшири кръгът от познати. Учените предлагат на пушачите да се избавят от неприятния табиет, преди той да унищожи освен здравето им, само че и обществените връзки.

Пушенето се смята за обществена активност. То провокира възприятие за принадлежност към избрана група, улеснява взаимоотношението с другите и разрешава в завързването на нови познанства. Някои даже назовават себе си " обществени пушачи " - тези хора не пушат постоянно, само че постоянно го вършат за компания с някого, с цел да открият контакт. В развитите страни обаче имиджът на пушачите понижава от година на година – признаването на следствията от тютюнопушенето, в това число и от пасивното пушене, понижава неговата обществена толерантност и прелест.
Откриха повода за трупането на килограми след отричане на цигарите
Повече от един милиард души по света пушат цигари. И това е макар обстоятелството, че пристрастяването към тютюна води до голям брой болести...
Прочети повече
Самотните хора са по-склонни да пушат. Но съгласно ново проучване на учени от Лондонския Имперски лицей и Калифорнийския университет, оповестено в The Lancet Regional Health Europe, това работи и в противоположната посока – тютюнопушенето води до обстоятелството, че хората стават по-самотни.
Психолози назоваха чертите, присъщи за самотните хора
Изследователите събрали данни за 8780 британци на възраст над 50 години, които били проследявани в продължение на 12 години. През четвъртата, осмата и дванадесетата година участниците в изследването съобщавали за своите обществени връзки и възприятието на самотност. Участниците също по този начин съобщавали за фактори като метод на живот, в това число тютюнопушенето.

В началото на изследването било открито, че пушачите са по-склонни към самотност и обществена изолираност, по-рядко общували със фамилията и приятелите си, по-рядко взели участие в обществени и културни събития и били по-склонни да живеят сами.

В дълготраен проект тютюнопушенето се асоциирало с по-голямо понижаване на обществените контакти, увеличение на общественото отчуждение и усилване на самотата с течение на времето. Тези резултати се запазвали след отчитането на други фактори като възраст, пол и социално-икономически статус.

„ Нашето проучване демонстрира, че тютюнопушенето е нездравословно освен за физическото здраве, само че и за психическото и общественото благоденствие - споделя водещият създател на проучването доктор Кейр Филип. - Някои хора имат вяра, че пушенето е обществена активност, само че нашето проучване не удостовери тази концепция – с времето пушачите стават обществено по-изолирани и самотни от непушачите. “
Нова Зеландия не разрешава на идващите генерации да пушат цигари
Нова Зеландия ще забрани продажбата на цигари на идващите генерации, заяви Reuters, цитирайки държавното управление на страната. Според бъ...
Прочети повече
Според учения „ получените резултати внасят принос в съществуващите познания в тази област и допускат съществуването на циничен кръг от тютюнопушене, обществена изолираност и самотност. Това изследване дава още една причина хората да се стремят да се откажат от тютюнопушенето през Новата година и обосновава нуждата от усилена поддръжка за тези, които се пробват да се откажат “.

Изследването имало бдителен темперамент и учените не са търсили съответните аргументи, заради които пушенето може да води до по-голяма самотност. Но откривателите имат няколко догатки.

Първо, пушачите са изложени на нараснал риск от зной и други физически здравословни проблеми, в това число белодробни и сърдечни болести, които лимитират способността им да контактуват с хора.

Второ, пушенето е обвързвано с нараснал риск от проблеми с психологичното здраве като тревога и меланхолия, които също могат да повлияят на количеството обществени връзки и качеството на връзката.

Трето, приятелите на пушачите постоянно сами са пушачи и затова е по-вероятно да умрат прибързано.
Разкриха по какъв начин тютюнопушенето форсира стареенето
Добрата вест за хората, които възнамеряват да спрат пушенето е, че единствено две седмици след изпушването на последната цигара кожата ви започ...
Прочети повече
Освен това през днешния ден от ден на ден хора имат отрицателно отношение към тютюнопушенето и избират да не поддържат близки връзки с пушачи.

Законодателните актове, ориентирани към понижаване на вредата от пасивното пушене, също играят роля - пушачите са затруднени да посещават места и събития, където няма опция да пушат, и вследствие на това прекарват прекалено много време вкъщи, уединено със себе си.

„ Повечето хора към този момент знаят, че пушенето съставлява риск за здравето - прибавя съавторът на проучването проф. Никълъс Хопкинсън. - Нашите резултати демонстрират, че пушачите също са по-склонни към обществена изолираност и самотност с възрастта. Тези резултати са още една причина държавните управления да засилят използването на политиките, нужни за по-всеобхватни забрани на тютюнопушенето до 2030 година Те включват по-специално въвеждането на налог върху облагите на тютюневата промишленост и увеличение на възрастта за продажба на тютюн от 18 на 21 години. “

Отказването от тютюнопушенето може да бъде мъчно, признават учените. Въпреки това пушачите, които не могат да се оправят сами, постоянно могат да потърсят помощ от експерти, които да им оказват помощ да изберат средства, облекчаващи отхвърли от цигари, и да им дадат рекомендации, ориентирани към поддържане на здравето.

 
Знаете ли какво съдържа цигареният пушек?
Каква е вредата от тютюнопушенето? И в действителност ли е толкоз рисково? Просто отвратителна, неприятна миризма ли е? Достатъчно е да разглед...
Прочети повече
Още от ИНТЕРЕСНО:
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР