Тютюнопушенето е сред огромните проблеми както за света, така и

...
Тютюнопушенето е сред огромните проблеми както за света, така и
Коментари Харесай

Започва първата гражданска инициатива ”Европа без тютюн” frognews.bg

Тютюнопушенето е измежду големите проблеми както за света, по този начин и за България. Неговото решение може да усъвършенства здравето на хората и да усъвършенства околната среда. Инициативата е дело на група европейски организации, които са членове на Европейска мрежа за предварителна защита на тютюнопушенето (ENSP). Те показаха на Европейска комисия гражданската самодейност " Призив за реализиране на околна среда без тютюн и първо европейско потомство без тютюн до 2030 година " на 24-ти август 2022 година За да може Европейската комисия да предприеме дейности за осъществяване на самодейността, в страните в Европейския съюз би трябвало да се съберат един милион подписа за една година, а в България те са 12 000 подписа.

 

Тютюнопушенето е една от аргументите, които предизвикват преждевременна гибел. то води до пристрастяване и до замърсявате на околната среда. Продажбата на тютюневи произведения е измежду най-доходните в международен мащаб. Идеята на уредниците е да се

сътвори европейска мрежа от плажове и речни крайбрежия без тютюн и фасове, като се направи това пространство по-здравословно и екологично стабилно. Доказано е, че цигарените фасове замърсяват морето и реките с никотин и катрани. Необходими са най-малко 10 години за разграждането им, като през това време те се употребяват от рибите и другите водни жители и по този метод навлизат в хранителната верига.

 

Като трансформираме нашите плажове в среда без тютюн или фасове, се отстрани един от най-замърсяващите детайли на морето. В допълнение се обезпечава свободно от тютюн и тютюнев пушек пространство тук-там, където има огромно скупчване от възрастни и деца, в това число с респираторни болести, които в противоположен случай се трансформират в пасивни пушачи.

 

Третата цел е да се сътвори европейска мрежа от национални паркове без тютюн и фасове, което ги прави по-здравословни и понижава замърсяването и риска от пожари. Защото цигарените фасове съставляват 3.25% от аргументите за горските пожари и са довели до изгарянето на хиляди хектари гори.

 

Четвъртата цел е да се разширят откритите пространства без тютюнев пушек и никотинови пари, изключително на местата, посещавани от малолетни – паркове, плувни басейни, спортни събития и центрове, представления и тераси на заведения за хранене. Научните проучвания демонстрират висока централизация на нечист с тютюнев пушек въздух на тези места навън, заради което би трябвало да се отбрани здравето на непушачите, изключително на малолетните и болните.

 

Петата цел е да се отстрани рекламата на тютюневи произведения и наличието им в аудиовизуални продукции, обществени медии, като се обръща особено внимание на скритата реклама посредством авторитетни лица и продуктово позициониране. Защото всички форми на реклама подтикват потреблението, понижават мотивацията на пушачите да откажат пушенето, предизвикват някогашните пушачи да стартират да пушат още веднъж и основават среда, в която използването на тютюневи произведения се възприема за нещо всекидневно, задоволително и обикновено.

 

България е една от последните страни в Европа, в която външната реклама на тютюневи произведения към момента е позволена. И макар че не се популяризират директно цигарени кутии, тютюневата промишленост съумява да употребява всевъзможни трикове, с цел да показа в най-приемлива светлина своите артикули. Това се отнася изключително доста за новите нагреваеми и никотин съдържащи произведения, които се показват на обществото като по-малко нездравословни.

Шестата цел на самодейността е да се финансира научноизследователска активност за разкриване на лекуване и за по-добра прогноза на болесттите, породени от използването на тютюн, показват от Коалиция за живот без тютюнев пушек.
Източник: frognews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР