Тютюневият склад на бул. Христо Ботев 51, който бе съборен

...
Тютюневият склад на бул. Христо Ботев 51, който бе съборен
Коментари Харесай

Прокуратурата: Няма нарушения при събарянето на складовете в Тютюневия град

Тютюневият склад на бул. „ Христо Ботев ” 51, който бе съборен в края на август 2022 година, не е бил монумент на културата все още на разрушаването му. Това е заключението на Окръжна прокуратура-Пловдив, която е образувала инспекция по отношение на разрушаването на здания в Тютюневия град.
Прочетете още
Преписката е формирана на 1 септември 2022 година, като прокуратурата се е самосезирала по изявления в медиите, а заключението на Окръжна прокуратура е от 19 ноември 2022 година Във връзка с преписката са снети пояснения на представители на трите сдружения, които са правили / или са имали желание да извършват/ срутване в частните си парцели. Това са „ Галакси инвестмънт груп ”, притежател на склада на ул. „ Г.М. Димитров ”29,  „ Кепитъл Холдинг Груп ”, притежател на склада на бул. „ Христо Ботев ” 51, и „ Транс Егол България ” – притежател на склада на бул. „ Христо Ботев ” 57. По инспекцията са работили чиновници на Икономическа полиция, които на 3 и 4 септември са създали фотоси и информации за  фактическата обстановка в региона.  Установено е, че складът на „ Галакси ” е отчасти съборен, складът на „ Кепитъл ” е опустошен напълно, а в постройката на „ Транс Егол ” /на Сточна гара/ няма осъществявани строителни действия,  само че тя е във очевидно занемарено положение. Представители на трите компании са дали цялостната документи на обектите, както и на кореспонденцията си с община Пловдив и Министерството на културата във връзка с трите склада.  Твърдят, че постройките са в извънредно неприятно положение и съставляват заплаха за преминаващите край тях коли и пешеходци.

По преписката е разпитван и сегашният шеф на Националния институт за недвижимо културно завещание арх. Петър Петров. Той е декларирал, че към датата, в която са издадени проекти за сигурност и здраве, въз основата на която притежателите на здания ги събарят,  трите склада не са имали статут на монументи на културата. Предложение за предоставяне на статут на постройките е направено през 2012 година, само че към септември 2022 г.  процедурата все още  не е била завършила. През 2017 година са били направени окончателните материали, които е трябвало да бъдат подадени за разглеждане от Министерството на културата, само че това не е направено. Според обясненията на арх. Петров аргументите за това закъснение от 5 години „ не са известни ”. През 2019 година е осъществена смяна в наредбата, определяща реда за идентифициране, обявление и показване на статут и се е наложило прекачване на цялата информация, събиране на спомагателна информация и архивни материали.

Шефът на НИНКН е декларирал, че все още, в който той е давал пояснения, нито една от трите здания не е имала статут на монумент на културата. На 2 септември НИНКН е изпратил предложение за актуализиране на режима на запазване на „ Историческа зона Филипопол- Тримонциум- Пловдив ”.

Снети са обядснения и от основния проектант на града Димитър Ахрянов. Архитектът показва че в интервала 2019 - 2021 година администрацията на община Пловдив е оказала съдействие и помощ на специалистите от НИНКН  заради понижения брой чиновници на института, само че по-късно искане са подпомагане не е постъпвало. Той удостоверява, че общината е издала План за сигурност и здраве на „ Кепитъл Холдинг груп ” на база на предоставена и тествана документи. За другите две здания общината не е издавала позволение за срутване.

Изпратено е и писмо до Главна дирекция ”Инспекторат за запазване на културното завещание ” в Министерство на културата, с което е поискана информация за осъществените инспекции в зоната. От дирекцията оповестяват, че трите здания не са единични монументи на културата, те попадат в Историческа зона „ Филипопол-Тримонциум–Пловдив ”  и при издаване на визи за планиране и създаване на нови обекти, би трябвало да бъдат съгласувани с Министерството на културата и Археологическия музей.

От събраните доказателства излиза наяве, че все още на събарянето им трите здания не са били монументи на културата и по тази причина настояването за тяхното срутване не предстои на координиране по Закона за културното завещание. Единственото нарушаване, открито при инспекцията, е административно и касае „ Галакси инвестмънт груп ”, които не са имали План за ръководство на строителните боклуци /ПУСО/ и по преценка на кмета може да им бъде наложена административна санкция.

Аналогично е заключението ни на Районна прокуратура, които също са правили инспекция по отношение на получени сигнали за разрушение на тютюневи хранилища.

За страдание среднощните визити на министъра на културата проф. Велислав Минеков, както и на шефа на НИНКН арх. Петър Петров се оказаха безусловно безпредметни и безрезултатни. Пред руините на склада арх. Петров съобщи, че събарянето е аморално, само че за сметка на това се оказа изцяло законно. Заключенията на прокурорската инспекция демонстрират, че отговорността за събарянето на складовете е само и единствено на страната, която не си е мръднала пръста да промени статута на постройките в продължение на цели 10 години.

Само че страната е имагинерно разбиране, а работата се прави от избрани чиновници, които получават заплати от налозите на хората, които държат на културно-историческото завещание на града. И имената на служителите, които не са си свършили работата, би трябвало да бъдат оповестени, както и аргументите за това неглижиране. Защото обяснението, че „ аргументите не са ясни ”, звучи меко казано несериозно. И даже всички съборени здания в този момент да бъдат оповестени за монументи на културата, /което би било безспорен парадокс/, това никога няма да възвърне достоверния тип на зоната. Очевидно няма по какъв начин да разчитаме частните вложители да запазят на благосклонност постройките, купени за милиони. Със заклинания и обещания от страна на управляващите няма да стане, тъй като ги слушаме към този момент съвсем 10 години, а резултатите са трагични. 
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР