Тя се задълбочава с всеки изминал ден. Това е анализ,

...
Тя се задълбочава с всеки изминал ден. Това е анализ,
Коментари Харесай

Калоян Методиев: България е в тежка политическа криза

Тя се задълбочава с всеки минал ден.

Това е разбор, който се прави освен от занимаващите се с политика, само че и е забележим развой за болшинството жители, без значение от техния поминък и обществен статус. Политическата рецесия се просмука в тъканта на страната. И разрешаването й е първостепенният въпрос в страната.

В Германия, Италия и Австрия разрушиха скрит план за държавен прелом. В България от месеци се приказва за пълзящ боен прелом. Интелектуалците надигнаха глас – Стефан Цанев, Тео Ушев, проф. Тодор Танев, проф. Огнян Минчев… и всеки ден нови и нови хора. Все повече стават гласовете, които предизвестяват за преодоляването на страната, за чистките, за методичното разтрошаване на партийната система, за злоупотребите с власт, за антиевропейският път, по който се завлича страната. Служебният кабинет е несъответстващ и самозабравил се. Парламентът е на командно дишане. В този подтекст стартират договаряния за сформиране на държавно управление.

Най-голямата парламентара групировка ГЕРБ е първата получила мандат. Но отсам стартира объркването. Къде се нарежда ГЕРБ? Какво желае за страната?

Запазена марка на водачът им е честата промяна на позиции, объркващите изявления, неразбираемите мисли. Тоест, на думи и заявления към този момент не може да се има доверие. Трябва да се гледат дейностите и стъпките. В настоящатата обстановка ГЕРБ се държат като главен представител и съучастник на президентството.

Ето и няколко пресни образеца:

# Подкрепиха противозаконното невнасяне на бюджет от страна на служебния кабинет.

# Застанаха в ярка отбрана на президентството като се оповестиха против предлагането службите за сигурност да не са под контрола на президента, а на държавното управление и Народното събрание каквато е демократичната и европейска процедура. С което укрепват концентрацията на власт.

# Подкрепиха законопроекта за КПКОНПИ на служебния кабинет, който прави президента недостижим, а останалите цели.

# Разбрали са се с президента част от служебните министри да са и част от постоянно държавно управление, което ще предложат (Сачева, 6 декември). Тоест координират се и вършат общи политически конструкти в нарушаване на правилото на разделяне на управляващите, които следва да се балансират и управляват взаимно.

# Ту му поддържат ветото върху Изборния кодекс, ту не го поддържат и така нататък

Съюзът е реалност.

Дори да го показват като ситуационен, за да се унищожат няколко политически субекта, той ще има дълготрайни последствия за страната. Този съюз е част от доразбиването на партийната система и парламентаризма. И тъй като са най-големите, а към момента живеем в някаква народна власт, те дължат на обществото отговори.

Ако са съдружници с Румен Радев, вземат участие ли в пълзящия боен прелом, за който от месеци предизвестяват десетки интелектуалци у нас? Чуват ли техните гласове?

Ако ще вършат общо държавно управление с президента, преливащо от служебния кабинет към някакъв постоянен, поддържат ли политиката на служебната кохорта и антиевропейските й изстъпления?

Няма да ги запитвам дали желаят промяна на държавното устройство, тъй като ще кажат: „ Нееее “. Действията им обаче тласкат страната в тази посока. Поне по непознатия сюжет. Думите, че са най-големите съперници през годините на Радев пък са оскърбление към интелигентността на публиката.

Не с думи и политически театри, а с каузи би трябвало да потвърдят, че не са част от най-злокобния проект в новата ни история. С дейностите си обаче тласкат страната към нови избори и задълбочаване на политическата рецесия. Сметката, че ще излязат от нея по-силни, доминантни и единствени е добра единствено за тях и добра на доктрина. На процедура, обаче, всеки, който се пробва да продуцира рецесия, с цел да я ръководи, би трябвало да е по-умен от ориста и историческия развой.
Източник: novinata.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР