Тя разпространява англоевропейската култура в страната и води до разцвет

...
Тя разпространява англоевропейската култура в страната и води до разцвет
Коментари Харесай

Най-голямото инженерно постижение на XIX в.: Железницата, променила историята на САЩ

Тя популяризира англоевропейската просвета в страната и води до подем на търговията, само че историята на китайските служащи, които са построили трасето, значително е забравена. Става дума за неповторимата трансконтинентална железница, която напълно трансформира историята на Съединени американски щати. Ето какво споделя за нея.

" Почти можеш да усетиш болката, която са изпитали строителите ", споделя Роланд Хсу, застанал в тунелите на влака около връх Донър в калифорнийските планини Сиера Невада.

Начупени и неравни, стените на тунела надали наподобяват на такива, направени от модерни машини.

Вместо това през 60-те години на XIX в. екипи от китайски служащи пробиват гранита и усърдно издълбават на ръка 15 тунела през Сиера Невада, с цел да може първата трансконтинентална железница да преведе пасажерите на 1800 благи от Сакраменто, Калифорния, до Омаха, Небраска, като редуцира времето за пътешестване от шест месеца на единствено шест дни и вечно промени нацията.

" Четирима мъже трябвало да държат огромен стоманен кол, с цел да пробият ръчно дупка в гранита ", споделя Хсу, шеф на изследователския план на Станфорд " Китайски железопътни служащи в Северна Америка " (CRWNAP), който се стреми да хвърли повече светлина върху прекарванията на китайските железопътни служащи.

" Петият човек е ударял с ковашки чук. След това са завъртали щангата на четвърт оборот и я удряли отново, и по този начин нататък. Така са пробивали дупката, с цел да може по-късно да се натъпче черният прахуляк, тогава е нямало хидравлика. "

Theodore Judah, chief engineer and founder of the Central Pacific Railroad, was born in 1826. He was nicknamed " Crazy Judah " for suggesting running a railway through the Sierra Nevada mountain range in the USA as most people thought it was imp…
— Tomorrow's Engineers (@Tomorrows_Eng)
Този под напрежение строителен развой значи, че служащите са разчиствали единствено по няколко сантиметра на ден; за пробиването на дългия съвсем 1700 фута тунел на връх Донър са били нужни две години и половина.

Този колосален инженерен героизъм има големи последствия за историята и стопанската система на Съединени американски щати. Благодарение на него търговията процъфтява и до 1880 година железницата придвижва товари на стойност 50 млн. $ годишно. С появяването на нови градове по продължение на железопътната линия се трансформира мястото, където живеят американците, подтиква се разширението на запад и пътуването става по-достъпно.

Но планът също по този начин опустошава горите, разселва доста индиански племена и бързо уголемява англоевропейското въздействие в цялата страна. И това е коствало скъпо - към 1200 китайски служащи са починали по време на шестгодишното строителство, а тези, които са оживели, са били подложени на расова дискриминация и закани.

Днес влакът Zephyr на Amtrak към момента се движи по огромна част от най-трудните сектори, направени от китайските служащи преди повече от 150 години. Изкачвайки се през планините Сиера Невада, пътуването предлага обширни гледки към заснежени върхове и масиви от високи борови и елови дървета.

Възможно е да се запознаете от близко с работата на китайските служащи и пешком. Близо до Националната гора Тахо, около пътя Donner Pass Road, табела обръща внимание на " Китайската стена " - 75-метрова подпорна стена, която и през днешния ден крепко държи пръстта над нея на място, с цел да не погребат свлачищата трасето. Наречена " инженерно знамение " от Историческото сдружение Тръки-Донър, което е сложило табелата, стената е издигната от китайски " майстори строители ", които са я създали, като са подреждали камъни един върху различен, без цимент или хоросан.

20,000 Chinese built the Western section of the transcontinental railroad in the United States, 1200 of them died - and then they were erased from history: Ghosts of Gold Mountain by Gordon H. Chang (2019)
— Laurence Westwood (@LWestwoodAuthor)
Точно над стената се намира сектор от железопътната линия, който към този момент не се употребява, само че е наличен за смели туристи. Релсите са отстранени и в този момент пътят е немаркирана пътека. На повече от 7000 фута надморска височина тя се отваря към живописни гледки към езерото Донър в далечината. Тук туристите могат да преминат през поредност от тунели, в това число дългия близо 1700 фута Тунел № 6 - най-дългият от 15-те тунела, прокопани в планината - дружно със снежните навеси, които са били издигнати за отбрана на релсите.

Чувството е злокобно - и да, мъчително - да стоиш на входа на един от тунелите и да виждаш дребната слънчева светлина в другия край, знаейки освен какъв брой мъчно е било да се издълбае този отвор, само че и какъв брой неприятно са се отнасяли с китайските служащи. В един миг, в опит да ускорят строителството, те работят непрекъснато, като всеки екип е обгърнат в мрачевина в продължение на часове.

Сега тези структури са удостоверение за тяхната пот и жертвоготовност. Те отразяват и едно завещание, което дълго време е било заличено от историята на Съединени американски щати. Но с неотдавнашното повишаване на антиазиатската ненавист в Съединени американски щати се възобновиха напъните - в това число основаването на първия народен азиатско-тихоокеански американски музей и приемането на нови закони в Илинойс, Ню Джърси и други щати за преподаване на историята на азиатските и тихоокеанските островитяни на учениците в учебна възраст - за признание на ролята на китайските служащи в завършването на подобен колосален героизъм. 

Four 4,000 to 5,000 km long transcontinental railway lines connect the east and the west coasts of USA.

Each of these lines offers spectacular views of the landscape as the lines traverse through the Appallachian Mountain Rangr in the east and the Rockies in the west and the...
— Trains Are Best, Alok Kumar Verma, IRSE (Retd) (@trains_are_best)
" Това е най-голямото инженерно начинание на XIX век ", споделя Кони Янг Ю, историк, чийто прародител е бил един от китайските железопътни служащи. " И да си помислим, че точно китайците ще построят релсите, които ще обединят щатите с железопътен превоз. "

Китайските служащи в никакъв случай не са били предопределени да построят най-голямата железопътна линия в Съединени американски щати. Конгресът е упълномощил на Централната тихоокеанска железница (Central Pacific Railroad - CPRR) и на Юниън тихоокеанската железница (Union Pacific Railroad) да построят железопътна линия, която да свърже страната. По това време обаче CPRR не е могла да наеме задоволително бели служащи, защото доста от тях са напуснали поради по-добре платени благоприятни условия в мините.

През 1864 година CPRR стартира да наема китайски служащи в обезверен опит да съблюдава крайния период . Много от първите китайски служащи към този момент са били в Калифорния, привлечени от златната тресчица в края на 40-те и началото на 50-те години на XIX век.

Още повече хора са наети от Китай с обещания за непрекъсната работа и възнаграждение. В последна сметка по данни на CRWNAP към 20 000 китайци са се трудили на железницата, което е съставлявало до 90 % от работната мощ на CPRR. 

От изток железопътната линия Union Pacific стартира да се строи на запад. Частта от плана на CPRR несъмнено е била по-трудна, защото техните релси е трябвало да преминат през могъщата Сиера Невада - планинска верига, чиито върхове доближават над 14 000 фута височина - преди да се причислят към релсите на Union Pacific Railroad. 

Изграждането на това трасе означавало изсичане на храстите, подравняване на хълма и полагане на релсите, като по-голямата част от тази работа също била осъществена от китайски служащи . Често те работели по 10-11 часа дневно, шест дни в седмицата, и не почивали през зимата, когато бурите можели да натрупат няколко метра сняг за един ден. Но макар ангажираността им, съгласно CRWNAP някои от тях са получавали единствено половината от заплатата на белите служащи. КПРНВ също по този начин не си правел труда да следи за тяхната идентичност, като ги наричаше повърхностно маса " Джон Чайна ".

The Transcontinental railroad was completed on May 10, 1869. The Union Pacific and Central Pacific met railways and connected the east and west coasts of North America. An impressive feat that helped forge the United States of America
— Max Thompson (@maximusPicius)
След завършването на Трансконтиненталната железница през 1869 година се поставят всички старания за премахване на всички хора от китайски генезис от Съединените щати посредством локални и щатски закони, набези на тълпата и линчуване.

Някои от тях се завръщат в Китай, въпреки че дребен брой от тях са наети за поддръжка на железопътната линия. Останалите се пробват да се открият тук-там като Тръки, Калифорния, огромен железопътен град наоколо до Донър Саммит. Те основават предприятия като перални услуги и заведения за хранене. В един миг китайските имигранти съставляват 30-40% от популацията на Тръки. Скоро обаче излиза наяве, че те не са добре пристигнали.

През 1875 година пожар изпепелява китайския квартал на Тръки. Въпреки че за аргументите за пожара са упрекнати китайците и техните дървени здания, скоро излиза наяве, че тези пожари не са били инцидентни.

Китайската общественост е принудена да се пресели от другата страна на река Тръки, където още пожари унищожават техните домове и предприятия - неведнъж. При един изключително лицемерен акт няколко бели мъже подпалват домовете си и по-късно стрелят по китайските поданици, до момента в който те бягат от пожара. Извършителите са хванати и съдени, само че в последна сметка са оправдани.

След това се появява методът " Тръки " - изпитание на белите поданици на града да бойкотират китайските предприятия и всички търговци, които са имали бизнес с членове на китайската общественост.

До края на 80-те години на XIX в. китайската общественост е намаляла до едвам няколко души. В цялата страна други китайски общности са прогонени или унищожени по сходен метод. Националната антикитайска ненавист, подхранвана от страха от конкуренцията на пазара на труда, както и от възприятието за морално предимство над китайците, доближава своята кулминационна точка през 1882 година, когато Конгресът приема Закона за изключване на китайците, който не разрешава на всички лица от китайски генезис да влизат в Съединени американски щати. Той е анулиран едвам през 1943 година

DID YOU KNOW prior to the construction of the Transcontinental railway in the USA it cost nearly $1,000 to travel across the country, after the completion of the railway it cost $150.00,it took 7 yrs to build, largely by Irish, Mormons and Chinese.
— Mary Bruce (@MaryBruce5122)
Днес град Тръки, както и по-големият регион на езерото Тахо, е известна ски дестинация - Палисейдс Тахо , ситуиран единствено на 10 благи южно от Тръки, е хазаин на Зимните олимпийски игри през 1960 година Курортът Sugar Bowl, послужил за ентусиазъм на Уолт Дисни за късометражния анимационен филм от 1941 година " Изкуството на карането на ски ", е извърнат с тил към тунелите, издигнати от китайските служащи.

И въпреки всичко, макар цялото интернационално внимание, съвсем няма признаци, че китайските имигранти в миналото са имали доста наличие в района. Разхождайки се из центъра на Тръки, единственият намек за китайското завещание е плоча, която отбелязва тухлена постройка, в която в миналото се е помещавал китайски магазин за билки.

Но триумфът на Трансконтиненталната железница и жестоките последствия от нея не трябва да се не помнят, споделя Ю. " Фактът, че това се е случило, че може да се случи още веднъж и се е случило още веднъж... ето за какво продължаваме да приказваме за това и за какво не можем да спрем. "
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР