Тя премахва признаците на стареене на кожата, За нея времето

...
Тя премахва признаците на стареене на кожата, За нея времето
Коментари Харесай

Гераскофобията – страхът от остаряването, който отнема радостта от живота

" Тя отстранява признаците на стареене на кожата ", " За нея времето е спряло ", " Тя не наподобява на годините си ".
Подобни послания сигурно не улесняват примирението с отминаващото време. За едни остаряването е подарък, а за други - проклинание. Някои хора изпитват мощен боязън от остаряването, прочут като геркофобия. Този проблем визира и младежите.



В търсене на безконечна младост

Разбира се, няма нищо неприятно в това да се грижите за себе си. Физическата интензивност, диетата и подобаващите козметични процедури са същинско угощение за душата и тялото, с цел да изглеждаме сияйни и здрави.

Въпреки това натискът да поддържаме юношески тип в епохата, когато по малкия екран, в рекламите, на кориците на списанията и в Instagram господстват безупречни облици на звезди или звезди, които " не наподобяват на годините си ", към този момент е нещо всекидневно.
Наред с това са и рекламите на козметика - артикули, за които се допуска, че " се борят с първите признаци на стареене " или " изкореняват признаците на стареене на кожата ". А рафтовете на аптеките са претъпкани с артикули, които се допуска, че ще ни оказват помощ да останем млади вечно.
Така че надали е изненадващо, че някои хора - даже в млада възраст - стартират да изпитват боязън от остаряването. Тази уплаха е известна като гераскофобия.

 остаряване

Гераскофобия: признаци

Гераскофобията е боязън от измененията, които ще настъпят в тялото и душeвността на индивида вследствие на остаряването. Фобията кара някои хора да изпитват непрекъснат и безпочвен боязън от този натурален развой.
Човек, който изпитва гераскофобия, се опасява от загуба на самостоятелност, по-малка интензивност след пенсиониране или понижена физическа форма. Той или тя е недоволен/а от измененията, които ще настъпят във външния тип с напредването на годините. Понякога тези хора завиждат на здравето и външния тип на младежите. 

Страхуват ли се младите от остаряването?

Оказва се, че страхът от стареене визира най-много младежите.
Проучване на Кралското сдружение за публично здраве демонстрира, че цели трима от петима представители, родени през 80-те и 90-те години на предишния век, вършат всичко допустимо, с цел да се борят с физическите и психическите признаци на стареенето.

Според отчета гераскофобията визира по-често дамите, в сравнение с мъжете.
Сара, която към този момент е над 30-годишна, взема решение да показа страховете си.
Тя признава, че когато е била на 25 години, се е чувствала остаряла, тъй като " тази възраст към този момент е на половината път към 50-те.
- Чувствах, че би трябвало да знам сигурно каква кариера да последвам и дали да възнамерявам семейство. Сега, когато съм съвсем на 30, мога да кажа какъв брой неуместно е било това за един толкоз младеж ", признава тя.
В продължение на пет години тя се бори с гераскофобията. През това време тя рядко излиза от къщи и се тормози, че тялото ѝ става все по-слабо.

Неотдавна 64-годишната Мадона зае централно място на сцената на премиите " Грами ".



Интернет потребителите бяха сюрпризирани от " новото ѝ лице " и я посъветваха да спре да си прави пластични интервенции.
Темата за остаряването по лично убеждение още веднъж се разпали, като попиконата призна, без да се замисля, че е " станала жертва на ейджизъм и мизогиния ".
- От началото на кариерата си съм унижавана от медиите, само че разбирам, че всичко това е тест. Очаквам с неспокойствие да прокарам пътека, тъй че на всички дами да им е по-лесно през идващите години ", написа Мадона в обществените мрежи.

" Модата " за старостта се завръща?

Напоследък се приказва, че " модата " за старостта се завръща. Холивудските стандарти за външен тип също стартират да се трансформират, а звезди като Шарън Стоун и Салма Хайек потвърждават, че животът не свършва след четиридесетте.
В изявление за Vogue Джейн Фонда прикани младежите да спрат да се опасяват от остаряването.

 Фонда

Звездата акцентира, че напредналата възраст не значи безусловно липса на наслаждение от живота.
Фонда признава, че хората, които не могат да си разрешат пластична хирургия или треньор, ще преживеят процеса по по-лош метод. Тя също по този начин разкри, че си е направила лифтинг на лицето, само че по-късно е спряла да употребява сходни процедури. Не е желала те да нарушат пропорциите на лицето ѝ.
- Не се гордея с тази процедура - призна тя в изявление за Vogue.

Остаряването: по какъв начин да приемем процеса?

Ако изпитваме несъизмерим боязън от остаряването, когнитивно-поведенческата терапия може да ни помогне.
Тя може да ни помогне да приемем по-добре това, което се случва с тялото и душeвността ни, както и да се научим да се любуваме на този натурален развой. Освен това лечението може да ни помогне да се почувстваме още веднъж удобно със себе си.

 
Източник: woman.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР