Тя подчерта, че за първи път имаме тази комбинация от

...
Тя подчерта, че за първи път имаме тази комбинация от
Коментари Харесай

Камелия Нейкова: Ще има два отделни избирателни списъка за вота - за НС и за ЕП

Тя акцентира, че за първи път имаме тази композиция от избори.

" И двата избора са с кандидатски листи и с преференции за претендентите във всяка една листа. Различни са и изборните права на гласоподавателите в изборите за Народно заседание и за членове на Европейския парламент. За европейските избори има условие за уседналост. Например право да гласоподават за тези избори за Европейски парламент имат българските жители, които имат адресна регистрация по непрекъснат и сегашен адрес в страната или непрекъснат адрес в страната и сегашен адрес в друга страна членка на Европейския съюз три месеца преди изборния ден. Това условие за уседналост важи и за претендентите за членове на Екологичен потенциал, само че там условието е шест месеца да имат такава уседналост преди изборите. Тези условия ги няма за изборите за народни представители ", изясни Нейкова.

Тя добави, че в изборите за членове за Екологичен потенциал могат да гласоподават и жители на други страни членки на Европейски Съюз, които имат статут на непрекъснато или дълготрайно пребиваващи в страната и имат адрес на престояване в страната към 9 март 2024 година

По думите ѝ ЦИК няма по какъв начин да не се оправи с изборите без значение кои са те и на коя дата.

" Когато в последния миг има неопределеност дали ще бъдат на една и съща дата изборите за Народно заседание и за Европейски парламент се наложи да създаваме всички изборни бумаги, решения, документи във разновидности. Във вчерашния ден, когато бяха издадени от президента двата указа за насрочване на изборите приехме хронограмата за тях, изборните бумаги в по-голямата им част и тези, които касаят най-много регистрацията за присъединяване на партии и обединения в изборите, и за изборните описи и една огромна част от главните решения за организацията на изборите ", добави ръководителят на ЦИК.

За това какъв брой ще костват изборите " две в едно " Нейкова сподели, че планът за план-сметката е към 98 млн. лв., като за ЦИК са 4,4 млн. лв..

Междувременно от решение на ЦИК излиза наяве, че членовете на РИК и на СИК/ПСИК в страната ще получат по-високи хонорари за подготовката и произвеждането на изборите две в едно, прибавя Българска телеграфна агенция.

На парламентарните избори през април месечното заплащане за ръководител на РИК беше сред 1700 и 1850 лева, като в този момент то става 2300 лева Възнагражденията за член на СИК/ПСИК в страната нарастват от 195 на 234 лева

Mесечнотo заплащане на членовете на РИК за подготовка и производство на изборите e 2300 лева за ръководител, 2100 лева за заместник-председател, 2100 лева - за секретар и 1900 лева за член.

Еднократно заплащане от 400 лева ще получат членовете на РИК за подготовка на материали, за образование на членовете на СИК, за предаване на бумаги и материали на СИК, за приемане на протоколите на СИК с данните от гласуването, подготовката на протоколите на СИК и на РИК, както и на останалите бумаги и материали за предаване на ЦИК.

За съпоставяне месечното заплащане на членовете на РИК за подготовката на парламентарните избори през април предходната година в изборни региони с до 400 секции в това число, за ръководител е било 1700 лв., за заместник-председател - 1615 лв., за секретар - 1615 лв., за член - 1530 лв.. А в изборни региони с над 400 секции за ръководител е 1850 лв., за заместник-председател - 1750 лв., за секретар - 1750 лв., за член - 1600 лв..

За вота през юни членовете на СИК/ПСИК в страната ще получат 275 лева за ръководител, 255 лева за зам.-председател, 255 лева за секретар и 234 лева за член.

За присъединяване в образованието на СИК/ПСИК от РИК се изплаща в допълнение по 20 лева За приемането на бюлетините и другите изборни бумаги и материали в деня преди изборите, както и за нареждане на помещението за гласоподаване, се изплаща по 15 лева на всеки взел участие член на СИК.

Членовете на СИК/ПСИК, които показват протоколите на СИК/ПСИК и другите изборни бумаги и материали в РИК, надлежно в общинската администрация, получават в допълнение по 25 лева

За производство на изборите през април 2023 година възнаграждението на ръководител на СИК/ПСИК е било 250 лв., за заместник-председател - 225 лв., за секретар - 225 лв., за член - 195 лв..

В решението на ЦИК за идния избор се показва, че с решение на РИК могат да се основават работни групи от експерти, които да подкрепят активността на районната комисия. Съответно с решението на РИК се дефинират експертите, техните функционалности, интервалът на подкрепяне и размерът на възнаграждението, се показва още в решението на ЦИК.

За подкрепяне на активността на РИК в изборите през април 2023 година възнаграждението за експерт - специалист към РИК беше 1200 лева месечно, а за експерт - механически помощник към РИК - 780 лева месечно.

Сравнение с 2 октомври 2022 година

Месечното заплащане на членовете на РИК за подготовка и производство на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година, в региони с до 400 секции в това число, за ръководител е било 1150 лв., за заместник-председател - 1090 лв., за секретар - 1090 лв., за член - 1030 лв.. В региони с над 400 секции месечното заплащане на членовете на РИК за ръководител е било 1280 лв., за заместник-председател - 1210 лв., за секретар - 1210 лв., за член - 1150 лв..

Еднократното заплащане на членовете на СИК/ПСИК за производство на изборите за народни представители на 2 октомври 2022 година за ръководител е било 115 лв., за заместник-председател - 100 лв., за секретар - 100 лв. и за член - 85 лв..

Наеманите експерти за подкрепяне активността на РИК са били с месечно заплащане от 850 лева за експерт - специалист към РИК, и 640 лева месечно за експерт - механически помощник към РИК.

С признатите промени в Изборния кодекс в края на 2022 година депутатите взеха решение, че възнаграждението на членовете на секционните изборни комисии не може да е по-малко от една четвърт от минималната работна заплата.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР