Тя имаше особена походка. Това беше нещото, което може би,

...
Тя имаше особена походка. Това беше нещото, което може би,
Коментари Харесай

Малина Петрова се интересуваше кое е злото и какво можем да направим срещу него

„ Тя имаше особена походка. Това беше нещото, което може би, за първи път притегли вниманието ми към нея. Тя ходеше изправена и доста съсредоточена в себе си, като че ли слуша вятъра в ушите си и тогава приличаше на една тръстика, която се гъне, която се движи по някакъв личен си темп. “, спомня си Лиляна Александриева за Малина Петрова в предаването „ Видимо и невидимо: Място за мислене “ с Деян Кюранов.

Киноведката Лиляна Александриева познава Малина Петрова още от ВИТИЗ, където Малина учи кинорежисура. През 1988 година Малина Петрова е определена за Председател на Кабинета на младите кинематографисти, макар че не е член на Българска комунистическа партия.
По това време Малина Петрова е един от главните мотори на Русенския комитет. След като провежда прожекция на кино лентата „ Дишай “ е подложена на необикновен напън – през близки, другари, административни ограничения. Въпреки това Малина става очевидец по делото против Александриева, която е уволнена от Съюза на филмовите дейци по съмнения в опозиционна работа.

„ Това, което тя искаше да прави, беше да се занимава с обучение и деца, изключително деца-сираци. Това е нещо, което е друго от тая Малина, която остана в публичното схващане с филмите си на кинодокументалист, поставящ остри проблеми. “ Няколко години по-късно Лиляна Александриева и Малина Петрова основават Фондация „ Утре “.
„ Политическото кино безусловно я „ пресрещаше “ на някой ъгъл и тя нямаше по какъв начин да избяга от него. Първият ѝ филм, документален имам поради, беше за един човечец, който по случайност, поради това че войниче, стои на часовой пред дирекцията на полицията и става очевидец на това по какъв начин убиват едни младежи, млади комунисти. Това е „ Тетевенска 24 “ и някъде надълбоко откъм гърба, зад самия текст на кино лентата вървеше тая мисъл „ Добре, по какъв начин живее човек, който е видял това, което се е случвало и по-късно вижда, че тези хора, които са били убивани тогава, няколко години по-късно стартират да вършат същото “. Как живее подобен човек? Ето от тук потегли цялата линия на Малина. Тя освен правеше нещо срещу цялата система, тя недоумяваше по какъв начин се живее по този начин. И до края остана с това неразбиране. Тя от самото начало се интересуваше кое е злото и какво можем да създадем против него. “
Още за щедростта, творчеството и идеите на Малина Петрова можете да научите във видеото:

Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР