Тя е зъболекар, но предпочита да я определяме като дентален

...
Тя е зъболекар, но предпочита да я определяме като дентален
Коментари Харесай

Д-р Розалина Виделова: Медицината, и денталната, е много близка до естетиката


Тя е ортодонт, само че избира да я дефинираме като дентален доктор – по-близо е до визиите й за това, което прави. Пациентите й са впечатлени освен от безупречната хигиена в кабинета й, само че и от усета и финеса й на човек. От професионализма й и от деликатното отношение към казуса, поради който мнозина идват с болежка, само че си отиват с вътрешно утешение и доверие към нея.

Трудно е от време на време да преодолеем предубежденията си, когато пристъпваме в стоматологичен кабинет, само че доктор Розалина Виделова е от тези дентални лекари, които носят нещо от възрожденската топлина на своите предшественици и които церят освен болката, само че и душата.

От БГНЕС вместо да й задаваме куп значими и неважни въпроси, предпочетохме да я послушаме, в нейния кабинет. Малко са такива моменти на признание, само че пък си коства да проникнем зад фасадата на индивида с бяла престилка, за който мнозина приказват с удивление:

„ Като се каже за някой, че е стоматолог, първото факсимиле е – да, той прави пломби, мостове, корони, протези. Лошо няма, и това се случва. Но нещата са надалеч по-интересни…

Защото от време на време патологията изпреварва науката. Преди години имахме леко забуксуване – освен у нас, само че и по света. Появи се новото знание, а и преосмислихме старите полезности, посредством които към този момент можем да лекуваме все по-успешно своите пациенти. Формираха се нови школи и придвижвания. Примерно, въз основата на медицината на съня се обособи обособен раздел – дентална медицина на съня. Замисляли ли сте се какво става с нашето тяло, до момента в който спим? Мнозина стискат, скърцат със зъби, хъркат и всичко това се отразява на общото здраве. Изключително забавна е биомеханиката и биодинамиката на зъбите при разнообразни положение.

Вече се появи в България и не е толкоз непозната и постурологията – теорията, съгласно която всичко в организма е обвързвано. В основата е думата posture – позиция, поза, стойка. Например, сериозна болежка в шията може да бъде отстранена единствено след смяна на пломба в устата. Предните зъби са свързани с бъбреците, кучешките – с черния дроб и така нататък Този нов метод ни кара да се запитваме какво тъкмо се случва, когато някой от тези сегменти страда. В тази сфера става преплитане на интереса на лекари от най-различни специалности – включват се невролози, психиатри, отоларинголози, логопеди, физиотерапевти, иглотерапевти, стоматолози. Често за точната диагноза се изисква партньорска работа на екип лекари.

Съвременният човек през днешния ден е подложен на доста въздействия, които не са се срещали преди. Селекцията в еволюцията е стигнала до някъде и в този момент би трябвало доста бързо да се ориентираме и да преодоляваме провокациите, с цел да се движим напред.

За мен медицината, още от антични, хипократови времена е доста близка до естетиката. Всеки ден пристигам с наслада на работа, тъй като се пробвам от всеки обособен случай да направя нещо красиво, даже изтънчено. Контактът ми с пациентите е решителен – получавам доста от тях като отношение и шерване. Е, не постоянно е толкоз розово всичко, от време на време има и краткотрайно незадоволство, само че след изпитание и повече информация, то се преодолява.

Всички изпитват прочут боязън от зъболекарите. Не че не е правилно, само че този боязън ненапълно е насъбран и идва от предишното. Първата среща с денталния доктор е доста значима, както и подготовката у дома – негативизма към идната операция към момента не е преодолян от мнозина. Ако човек има неприятни мемоари при зъболечението си, задачата да променим визиите му става малко по-трудна, само че не и невъзможна. Има способи за всичко – та човек преодолява даже страха си от хвърчене със аероплан, камо ли за нещо по-земно. Ключово при нас е доверието. Защото устната празнина е едно доста интимно пространство. Не всеки човек с лекост би разрешил достъп до него. И когато е налице доверието, страхът елементарно се преодолява. Дори изчезва.

От друга страна всички желаят да имат чаровна усмивка. Естетиката на зъбите дава тази одушевеност на усмивката. И това не е визията на Холивуд, роботизираната, стандартизираната хубост. Аз считам, че тя би трябвало да е в естетика с лицето, със спецификата на анатомичните особености. Затова без нашите професионални знания сходни самоцелни хубости не биха оживели дълго време.

Днес извънредно доста ни оказват помощ новите технологии. Можем да предвиждаме една усмивка, да я пресъздаваме авансово, да се популяризираме с нея, да обещаем доста неща. Това е добре. Но в случай че липсва познанието, за жалост, резултатът няма да е добър. Знанието и опитът за мен са прекомерно значими, тъй като понижават напрежението в работата ми.

Ще го кажа напряко – по-хубавата усмивка не постоянно се получава посредством зъбопротезиране. Има и други нови, неинвазивни способи за това. Вече можем да реставрираме зъби без да ги пилим. Искам да кажа, че към този момент не е нужно да влизаме нападателно в една патология. Съвременните храни, стискането, скърцането със зъби водят до кабинетите ни хора не с кариеси, а с прибързано изтрити зъби. Голяма част от тях са млади. Причината е банална – честата приложимост на газирани питиета, нездравословни привички – доста деца си гризат ноктите, дъвчат моливи, химикалки… Такива случаи се опитваме, както аз, по този начин и моите сътрудници, да решаваме щадящо, не с металокерамика, несъмнено. Не поучавам моите пациенти да стигат до такава степен, не го и върша. Противоестествено е.

Повече от щастлива съм, че избрах тъкмо тази специалност. Това стана колкото инцидентно, толкоз и не напълно. Винаги съм желала да бъда доктор. Но по този начин се стекоха събитията, че станах дентален доктор.

Работя в огромния град и моите пациенти от дълго време имат нужната здравна просвета, те са деликатно загрижени за зъбите си. Имат и с право своите условия.

Стоматолозите сме тиха колегия, само че напълно не ни е толкоз умерено. Малко ни е дискомфортно, когато сме с ролята на дентални водачи, тласнати неизвестно за какво в областта на услугите. Имаме си правилник, както и зъболекарски съюз, който излиза постоянно с аргументирани мнения. Съвсем вярно взехме решение да учредим фонд за сътрудници, които страдат от по-тежки заболявания, да ги подкрепяме финансово.

Иначе избирам екипната работа – всеки да прави това, в което е най-хубав. Работя с хирург, с зъболекар, с терапевт и разгадавам на сътрудници за здравето на личните си зъби. И никога не бих употребила за себе си и за тях думата рутина. Защото още от хипократови времена медицината е избрана като изкуството да лекуваш. Много ми се желае да се върнем към античните правила на лекуване, само че към този момент с новите способи. Тук основните думи са „ чисто и непорочно ”: „ Ще запазя живота си и своето изкуство чисто и непорочно. “ Лекарят има правото да е благополучен и почитан човек – поисквам тъкмо това на моите сътрудници: да сме здрави и да имаме времето и нужното успокоение да се радваме! И с готовност бих следвала тези, които знаят и могат повече от мен!

За празниците ще се въздържа да давам общи препоръки. Ако ви се яде доста саралия – позволете си го. Щом ви е вкусно – направете го! Но… по-късно си измийте зъбите ”. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР