Тя е безупречен учител, готви вкусно, но и със същата

...
Тя е безупречен учител, готви вкусно, но и със същата
Коментари Харесай

Нежната сила на БСП-Бургас Анелия Вичева - от учителската стая, през риболова до парламента

Тя е безукорен преподавател, готви вкусно, само че и със същата лекост може да написа закони, които да вдигнат просветителната система на по-високо равнище

Да имаш смелостта да се впуснеш в политиката, в това време да си безрезервен преподавател и да възпитаваш деца, като всяка свободна секунда влагаш в огромната си пристрастеност - риболова, в кулинарията и пътешествията. Оказва се, че макар напрегнатото всекидневие, всичко това е допустимо. При това – от жена. Представяме ви нежното лице на БСП-Бургас Анелия Вичева.  Вичева е водач на младежката организация на партията в община Бургас, а на тези избори заема петата позиция в листата за Втори МИР-Бургас. Влиза в борбата за 48-ото Народно заседание, с цел да промени просветителната система. А има и конректни хрумвания за това. 

Анелия Вичева е родена в Айтос, фамилна, с едно дете. Завършила е ветеринарна медицина в локалното учебно заведение ПГСС „ Златна равнища “. На 18 години, след междинното обучение, се мести в Бургас. Работи на разнообразни места в областта на ресторантьорството, търговията. Винаги обаче й липсва нещо, едно късче от пъзела, който тя търси. И го намира. В образованието. За нея да си преподавател не е просто специалност, а предопределение. Именно по тази причина няколко години по-късно записва компетентност „ Педагогика по история и логика на психиката “ в Университет „ Проф. Асен Златаров “. От две години преподава история, философия, гражданско обучение и география в СУ „ Иван Вазов “ в Бургас, като в това време продължава да се развива – сега учи следдипломна подготовка по география. 
 Анелия Вичева (втората отляво надясно) на откриването на акцията на Българска социалистическа партия в Бургас, на което участваха и водачът Корнелия Нинова и лидерът на листата инж. Петър Кънев
Лидерът на младежката организация има дълготраен опит и в политиката. От 2006 година е част от младежката организация на Българската социалистическа партия. Откакто е навършила пълноправие, взе участие в изборите – като ръководител, заместник-председател на секционни изборни комисии. Винаги следи настоящата политическа конюнктура в страната – не тъй като членува в партия, а тъй като счита, че от нея зависи ориста на България.

„ Политиката директно ме вълнува. А и в последно време се следи наклонността от ден на ден младежи да се интересуват и се занимават с нея “, споделя Вичева. 

На въпрос за какво е избрала Българска социалистическа партия, тя има безапелационен отговор: „ Защото това е партията, която е най-близка до народа, която в действителност се интересува от обществената политика, от метода на живот на хората, от стопанската система, от младите, от по-възрастните, от работещите. Почувствах я най-близо до себе си и не бих си помисляла да я напусна или да бъда част от друга групировка. Имам познати, които всяка годна си сменят своите политически възгледи и партийната принадлежност. Аз не съм от тях и не поддържам това. Лошото е, че в страната ни непрекъснато има скъсване и разделяне. Тук предходната година по моя информация са били регистрирани 250 политически сили. Това обърква хората, разединява ги. Преди два дни беше Денят на Съединението. Отбелязахме го тържествено, снимахме се. Но защо съединяване приказваме?! Само се разделяме на политическа и етническа основа “, споделя кандидат-депутатът. Освен това Анелия Вичева е потомствен социалист.
 На младежка конференция на Българска социалистическа партия в София
Анелия Вичева влиза в предизборната конкуренция за трети следващ път. Участвала е в листата на БСП-Бургас за 46 и 47 Народно събрание. През 2021 година взема решение за първи път да се впусне в това нелеко предизвикателство, защото счита, че може да способства със знанията и уменията си да има позитивни промени в просветителната сфера и в културата. Не единствено го мисли, само че даже към този момент има хрумвания по какъв начин да се случат те. 

„ Най-важното нещо първоначално е да се отстрани делегираният бюджет за учебните заведения. Защото по този метод образованието се трансформира в бизнес. Например на база брой възпитаници и действия на учебното заведение да се отпусне бюджетът. Да се гледат триумфите, създадените планове, участия в тях и по този начин нататък. Така и учителите, и учениците ще са по-мотивирани. Колкото по-дейно е едно учебно заведение, толкоз по-голямо да е бюджетът. Отделно би трябвало да се финансират културни мероприятия, с цел да може всяко дете да има опция да посети спектакъл, опера и други А хората, които вършат промени в просветителната система, като цяло всички, които работят в МОН, да бъдат изпращани на стаж в учебни заведения като наблюдаващи, с цел да видят действителната конюнктура. Защото едно е да се работи на терен и да се видят действителните проблеми, друго е от бюрото “, безапелационна е Вичева. 
 Преди всичко Анелия Вичева е странник, тук е в Татрите в Словакия, 2300 метра надморска височина
Другото, което тя желае като незабавни промени, е във връзка с учебниците и тежкия материал, който се преподава на дребните възпитаници. Тя счита, че са на доста високо академично равнище и суха материя, което пък лимитира интереса на децата. Учебниците би трябвало да са на език, по-близък до техния, безапелационна е учителката и прибавя, че е време да помислим и върху културата и историята: „ България има невероятни места, които обаче не оценяваме, даже я унищожаваме. Без просвета и без история една страна изчезва “. 

Силно има вяра, че ще бъде част от идващото Народно заседание и ще потвърди, че младежите в България освен имат предпочитание, само че и работят за тези промени, че са дейни и желаят да останат тук, в родината, а не да стават плебей на непозната страна, както и да допринесат за идващите генерации. 
 За Вичева да си преподавател е най-голямото предопределение, тя е приключила в Университет " Проф. доктор Асен Златаров " в Бургас
Извън политиката: 

Анелия Вичева е от хората, които мъчно се задържат на едно място. Тя е енергична и употребява всяка свободна секунда за заниманията си. А те по никакъв начин не са малко. Определя себе си като странник. Винаги, когато има опция пътува – в страната и чужбина. Обича да обикаля по исторически и културни обекти. Кандидат-депутатът обожава да е измежду природата – със фамилията и околните си. Голямата й пристрастеност е къмпингуването. Обожава да го съчетава с другото си занимание – риболова. Без значение какъв – дали морски или речен. Най-голямата й горделивост е 4,5-килограмов шаран, който тя е извадила с въдица от водоем край Карнобат. Обича и да готви, само че не по предписания, а да опитва в кухнята, с цел да постави парченце от себе си във всяко едно ядене. 
 Най-голямата обич на председателката на младежката организация е нейната щерка Илияна, която има редица интернационалните и републикански медали по акробатика
Въпреки че се занимава с доста неща по едно и също време, единствено едно-единствено нещо запълва цялото й сърце – нейната щерка Илияна. 15-годишното момиче е в 10-и клас на Спортното учебно заведение „ Юрий Гагарин “. Тренирала е акробатика, като има десетки оценки от републикански и интернационалните шампионати. Тя е огромната горделивост освен на семейство Вичеви, само че и на Бургас. „ Именно поради нея, поради децата, нашето бъдеще, би трябвало да работим за развиването на България “, приключва кандидат-депутатът. 
 Въпреки че е жена, тя се гордее с мъжкото си занимание - риболова. Най-голямата й плячка е този 4,5-килограмов шаран, изваден от водоем край Карнобат  Тя се гордее и с учениците си - на 7 септември в Морското казино деветокласничката Петя Трухчева показа първата си стихосбирка " Светът към мен "  На най-високия върх на Балканския полуостров - Мусала  На среща с гласоподаватели в бургаското село Твърдица Вичева показва целите на партията  При всяка опция сем. Вичеви пътешестват - по света и у нас. Тук са пред Желязната черква в Истанбул, Турция
 
 Виена, с възпитаници по стратегия " Еразъм "  Словакия, в замъка Бетлиар  Бузлуджа 2022 г.
 

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР