Тя добави, че ЕЦБ, която е "пазител на еврото", ще

...
Тя добави, че ЕЦБ, която е "пазител на еврото", ще
Коментари Харесай

Кристин Лагард: Цифровото евро ще допълни парите в брой, няма да ги замени

Тя добави, че ЕЦБ, която е "пазител на еврото ", ще промени дизайна на банкнотите

Председателят на Европейската централна банка Кристин Лагард съобщи в понеделник, че в случай че бъде въведено, цифровото евро "ще добави парите в брой, а няма да ги замести “. ЕЦБ прочува по какъв начин една такава цифрова валута "може да предложи комфортно и гратис платежно средство, което разрешава на хората да заплащат на всички места в еврозоната с безрискови цифрови пари ", добави тя, предава БНР.

Окончателното решение за това ще бъде взето през 2024 година, сподели шефът на ЕЦБ.

Говорейки пред Европейския парламент във връзка 20-ата годишнина от въвеждането на евробанкнотите и монетите, Лагард акцентира смисъла на единната валутата като "крайъгълен камък в европейската история " и "най-голямата в света смяна на парите ".

Тя добави, че ЕЦБ, която е "пазител на еврото ", ще промени дизайна на банкнотите, с цел да се увери, че те "ще не престават да бъдат сигурни, добре признати и дейно средство за заплащане ".

Наскоро Лагард посочи полемиките за цифровото евро като един от целите на ЕЦБ в близко бъдеще. По-рано членът на Изпълнителния съвет на ЕЦБ Фабио Панета пък означи, че прототипът на цифровата валутата ще бъде показан през 2023 г.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР